Un politolog dă semnalul: "Bolojan ar trebui susținut! De opinia publică, primo. De guvern, secundo"


Un politolog dă semnalul: "Bolojan ar trebui susținut! De opinia publică, primo. De guvern, secundo"

În contextul concedierilor anunțate de președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, politologul Stelian Tănase a reflectat că există și o reacție ostilă, a aleșilor locali care nu îi urmează exemplul și care preferă să păstreze în instituții "armata de habarniști, chiulangii, sinecuriștii din administrație".

CITIȚI ȘI: Bolojan taie în carne vie: "CJ Bihor va funcţiona mai bine cu jumătate din personal!"

Astfel, Stelian Tănase a atras atenția că opinia publică trebuie să îl susțină activ pe Bolojan, dar și Guvernul, căci în caz contrar liberalul de la Bihor va fi văzut precum "Don Quichotte, iar noi rămînem pe cap cu o extem de costisitoare birocrație care ne va trage în jos cel puțin încă o generație".

"llie Bolojan, fost primar al Oradei, - acum președinte al Consiliului Județean Bihor concediază cca 50% dintre funcționari. Reacțiile nu au întîrziat să apară. Sunt de două feluri,- cei cu cojones îi imită exemplul. Ceilalți nu. Ei văd aici un pericol pentru clientelă. Aceștia se bazează pe armata de habarniști, chiulangii, sinecuriștii din administrație. Funcționarul face ravagii în lumea românească de cel puțin 30 de ani. Îndeletnicirea multora este risipa și colectarea șpăgilor.

La Oradea Bolojan a găsit un peisaj kafkian. Departamente care nu au obiectul muncii de exemplu. Nu fac altceva decit să consume hîrtie și rechizite de birou. Alftel au salarii babane la care se adaugă foloasele necuvenite. Cheltuielile cu surplusul pe amploiați atîrnă greu la buget. Sunt bani mulți aruncați pe fereastră pentru ca o pletoră de profitori să se poată îndestula. Aici găsesc una din sursele majore ale sărăciei endemice de care suferim.

Birocrația a atins dimensiuni gigantice în raport cu nr populației și resursele pe care le avem. Societatea românească nu mai poate hrăni această armată de fantome. Trebuie dați afara toți pomanagii, incapabilii, bugetivorii și desființate posturile care nu sunt decît acoperiri pentru ineficiență și corupție.

Bolojan a început curățenia. Cîți îl vor urma? Ca să se termine bine povestea asta ar trebui susținut. De opinia publică, primo. De guvern, secundo. Calculele politice nu încap aici. Birocrația este un cancer. Este marele dușman al prosperității celorlalți. Dacă nu e sprijinit o să-l îl vedeți pe Bolojan ca pe Don Quichotte, iar noi rămînem pe cap cu o extem de costisitoare birocrație care ne va trage în jos cel puțin încă o generație", a scris Stelian Tănase pe Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.