O victorie a lui Igor Dodon ar reprezenta un eșec catastrofal al politicii externe românești. Alunecarea Transnistriei pe Prut


O victorie a lui Igor Dodon ar reprezenta un eșec catastrofal al politicii externe românești. Alunecarea Transnistriei pe Prut

Duminică, pentru cei care nu știu, au loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Aceste alegeri, organizate într-un moment în care cu toții ne confruntăm cu pandemia, sunt cruciale pentru Republica Moldova.

O victorie a actualului președinte, pro-rusul Igor Dodon, ar fi o lovitură puternică primită de România. Ar însemna eșecul catastrofal al politicii externe românești. Asta pentru că ar arăta că dacă nici măcar aici, unde vorbim de identitate, de legături de sânge și de limbă, nu ne pricepem, ce pretenții să mai avem în alte părți? 

Precizez că acest eșec este posibil, nu exclud să fie chiar din primul tur, pe fundalul faptului că mulți cetățeni din diaspora, din cauza valului doi al pandemiei, nu vor putea vota, plus că relațiile dintre Maia Sandu și Andrei Năstase nu sunt deloc bune. 

Să nu uităm nici faptul că așa-zisele autorități de la Tiraspol (scalvele Rusiei) îl vor ajuta din plin pe Dodon. Să nu uităm nici ”tradiționalele” fraude electorale. 

Vorbim de un președinte, Igor Dodon, care  în patru  ani nu a efectuat nici măcar o vizită la București sau Kiev, dar a mers de două ori  pe lună la Moscova.  Până chiar și Vladimir Putin s-a săturat să-l mai primească. E adevărat că  Putin nu a fost  niciodată, de când e  Dodon președinte, la Chișinău.

 O victorie a lui Dodon ar însemna o nouă răcire sau chiar o înghețare a relațiilor dintre cele două maluri ale Prutului. Următorul pas ar fi transnistrizarea Republicii Moldova prin aplicarea Memorandumului Kozak. 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.