"Caracatița Erdogan". Autocratul turc își înfige tentaculele în mediul privat: control total al marilor firme de telecomunicații


  • ACP
  • Oct 30, 2020 17:06
  • 1701
"Caracatița Erdogan". Autocratul turc își înfige tentaculele în mediul privat: control total al marilor firme de telecomunicații

După ce a reușit în anii din urmă să câștige controlul absolut asupra vieții politice din țara sa, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a atins și obiectivul de a prelua și controla o mare parte din economia privată cu importanță strategică din țara sa și, foarte important, inclusiv marile firme de telecomunicații. Pe 21 octombrie Fondul Suveran al Turciei, Türkiye Varlık Fonu, condus de președintele turc și avându-l ca vicepreședinte pe ginerele acestuia, Berat Albayrak, a câștigat controlul asupra administrației și acțiunilor privilegiate ale celui mai mare operator GSM din Turcia, Turkcell, în urma votului consiliului de administrație al gigantului telecomunicațiilor. Türkiye Varlık Fonu (TVF) a convenit cu banca de stat Ziraat Bank și cu compania suedeză de telecomunicații Telia, compania LetterOne cu sediul în Luxemburg și cu Çukurova Holding să achiziționeze 26,2 la sută din Turkcell și astfel a devenit acționarul care controlează compania. În plus, fondul a câștigat dreptul de a numi cinci din nouă membri ai consiliului de administrație, datorită acțiunilor privilegiate de 15%. Telia și Çukurova Holding, membri fondatori și cei mai mari acționari ai Turkcell de la înființarea sa în 1994 până acum, au părăsit compania după 26 de ani, acțiunile lor ajungând la TVF, fondul condus de Erdogan.  

Un alt gigant turc al telecomunicațiilor, Türk Telekom, o companie în întregime publică, a fost privatizat în 2005, la câțiva ani după venirea la putere a Partidului Turc al Justiției și Dezvoltării (AKP). Ojer Telecommunications (Otaș), o filială a Oger Telecom deținută de familia libaneză Hariri, a achiziționat la privatizare o cotă de control de 55% pentru 6,5 miliarde de dolari. Familia Hariri a obținut profituri de 15 miliarde de dolari într-o perioadă de 13 ani, dar în final a pierdut controlul companiei, iar Türk Telekom a ajuns de asemenea sub controlul TVF, fondul condus de Erdoğan. Türk Telekom deține și TTNet, cea mai mare proprietara de infrastructură și furnizoare de servicii de internet din țară, alaturi de platforma digitală TivBu și multe alte firme de internet. Pe lângă toate acestea, TVF deține și 100% din acțiunile companiei publice Türksat, singura companie de comunicații prin satelit din Turcia.

Legătura dintre oamenii lui Erdogan și compania Türk Telekom este una veche și foarte strânsă – înainte să devina vicepreședinte al statului turc, Fuat Oktay a fost ani de zile și vicepreședinte al Türk Telekom, iar mulți dintre consultanții lui Erdoğan, care sunt și foști parlamentari AKP, au lucrat ani de zile în consiliile executive ale companiei, cu salarii generoase. Odată cu câștigarea controlului asupra Turkcell, și această companie are șanse mari să devină o solidă sursă de venit secundară sau, în unele cazuri, terțiară, pentru foști miniștri AKP, parlamentari, șefi de provincie și membri ai partidului. De asemenea, spun jurnaliștii de la Ahval News, se așteaptă ca Turkcell să ofere oportunități semnificative Fondului condus de Erdogan prin utilizarea acțiunilor sale ca garanție financiară pentru împrumuturi atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.