R. MOLDOVA PREIA REȚETA ROMÂNIEI. Diaspora se mobilizează masiv împotriva lui Igor Dodon. Lupta cu Maia Sandu ar putea fi strânsă. Cristian Hrițuc: „Ponderea din numărul total de voturi e senzațională”. Doru Petruți (IMAS): „E record. Dublă față de turul întâi din 2016”


R. MOLDOVA PREIA REȚETA ROMÂNIEI. Diaspora se mobilizează masiv împotriva lui Igor Dodon. Lupta cu Maia Sandu ar putea fi strânsă. Cristian Hrițuc: „Ponderea din numărul total de voturi e senzațională”. Doru Petruți (IMAS): „E record. Dublă față de turul întâi din 2016”

Analistul și consultantul politic Cristian Hrițuc, specialist în Republica Moldova, remarcă, într-o postare pe Facebook, mobilizarea „senzațională” a cetățenilor moldoveni din Diaspora la primul tur al alegerilor prezidențiale.

„S-au urnit moldovenii spre vot. Ritmul s-a schimbat față de prima parte a zilei, și este clar că se va ajunge la o prezență finală de 41-43% (la alegerile prezidențiale din 2016 prezența finală a fost de 49.12%- n.red.) Și demograficele arată mai bine, iar ponderea diasporei în numărul total de voturi e senzațională.  

Se vede încă o dată, așa cum s-a văzut și în România, că cetățenii plecați în vest văd mai bine diferențele, realizează că pot avea un standard de viață mai ridicat dacă se respectă valorile democratice,  regulile, legea etc”, a scris Cristian Hrițuc pe rețeaua socială.

În opinia sa, Maia Sandu va avea un avantaj de câteva puncte procentuale datorită votului din Diaspora.

„Dacă se respectă <<tradiția>> și ea va câștiga în diaspora cu 90%, atunci probabil vom asista la un scor mai strâns între ea și Dodon.  

La rândul său, sociologul Doru Petruți (IMAS Chișinpu), punctează tot pe Facebook, la o postare a lui Cristian Hrițuc: „Ponderea votului din Diaspora este record. Dublă față de turul I din 2016 și mai mare chiar decât ponderea Diasporei la turul II în 2016”.

Cristian Hrițuc apreciază că „președintele moldovean va câștiga în țară.”  „Depinde însă la ce diferență. Mă rog, va câștiga și la voturile din Federația Rusă. Vom avea un tur doi extrem de interesant dacă diferența dintre Maia Sandu și Dodon va fi mică”, a subliniat Hrițuc.

La ora 16.00, prezența la secțiile de votare din afara teritoriului Republicii Moldova era ridicată, aproximativ 8,8% dintre cetățenii moldoveni exercitându-și dreptul la vot.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.