FOTO Dezvăluirile explozive ale RISE Moldova: DESANTUL Kremlinului. Cine sunt agenții FSB care se ocupă de campania lui Dodon, bufonul obedient al Moscovei


FOTO Dezvăluirile explozive ale RISE Moldova: DESANTUL Kremlinului. Cine sunt agenții FSB care se ocupă de campania lui Dodon, bufonul obedient al Moscovei

În pragul campaniei pentru prezidențiale, mai mulți consultanți politici din Federația Rusă au aterizat în Republica Moldova. Așa-numiții polit-tehnologi au debarcat la Chișinău cel mai probabil cu acordul Kremlinului, după cum sugerează un expert rus, într-o discuție cu un reporter RISE incognito.

RISE Moldova a reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție.

Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria capitalei.

VINERI, 2 OCTOMBRIE 2020. De dimineață, Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, se lansează în campania electorală. Formal este candidat independent la prezidențiale, și nu din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), formațiune pe care a condus-o oficial până în 2016.

La eveniment, desfășurat pe un drum în construcție, Dodon îi are alături pe Irina Vlah, bașcanul autonomiei găguze, cât și mai mulți socialiști, printre care Zinaida Greceanîi, Elena Hrenova, Alexandr NesterovschiVladimir OdnostalcoBogdat Țîrdea și Vlad Batrîncea. Ultimul are și rol de moderator, dar și de lider al grupului de inițiativă pentru susținerea lui Dodon la funcția de președinte.

În aceeași zi, îi surprindem pe Bătrîncea și Odnostalco în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani a capitalei, în compania unui grup de persoane. Printre ele, Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, dar și cel puțin șase cetățeni ai Federației Ruse. La un moment dat, unul dintre ei urcă într-o mașină condusă de Ludmila Muntean și,

ÎNTÂLNIRI LA DEMISOL

VINERI, 25 SEPTEMBRIE 2020. 7 zile până la lansarea lui Igor Dodon în cursa electorală

La un oficiu de la demisolul unui bloc locativ de pe str. Serghei Lazo din Chișinău, aflat la circa 600 de metri distanță de sediul central al PSRM, dis-de-dimineață sosesc deputații socialiștii Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

Oaspeții comunică intens cu un bărbat și o femeie, după care sunt conduși în birou. Periodic, ies împreună la o țigară, iar discuțiile animate continuă și afară.

Nichita Țurcan (s) și Adela Răileanu (d)

În următoarele zile, la oficiul de pe str. Serghei Lazo au venit cel puțin încă doi vizitatori de vază. Unul e Gaik Vartanean, deputat socialist și membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă. Altul este Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului Ion Chicu până în iulie 2020. Și ei s-au întreținut cu același bărbat și aceeași femeie alături de care au fost surprinși deputații Țurcan și Răileanu.

Gazdele oficiului de pe str. Serghei Lazo sunt doi cetățeni ai Federației Ruse: Iuri Gudilin și Olga Grak.

Olga Grak (s), Iuri Gudilin (c) și Vitalie Dragancea (d)

Niciunul dintre deputații socialiști, surprinși de RISE Moldova în compania celor doi, nu a răspuns la solicitările noastre expediate în scris. În schimb Dragancea, fostul consilier al premierului, ne-a răspuns retoric.

Vitalie DRAGANCEA: Chiar considerați că aveți dreptul să vă băgați în viața personală a oamenilor? Chiar credeți că acesta este un comportament jurnalistic corect? […] Nu-mi pasă deloc de căutările voastre și vă rog să nu mă implicați în spectacolele voastre publice.

.

VIZITA LA PREȘEDINȚIE

SÂMBĂTĂ, 26 SEPTEMBRIE 20206 zile până la lansarea lui Igor Dodon în cursă

Olga Grak, însoțită de un bărbat cu chelie și statură medie, se apropie de clădirea Președinției. Intră pe poarta din str. Maria Cebotari, trec nestingheriți de punctul de control al Serviciului Pază și Protecție de Stat și dispar în interiorul clădirii.

 

Bărbatul care a însoțit-o pe Grak la Președinție se numește Leonid Gonin și este tot cetățean al Federației Ruse. Care a fost scopul vizitei lor? Am întrebat asta la Serviciului de presă al administrației prezidențiale, dar nu am primit un răspuns.

Am încercat și noi să vedem cât de real este să intri pe teritoriul Președinției fără a avea un acord prealabil. Repetând „itinerarul” parcurs de Grak-Gonin, am reușit să trecem doar de poartă. La punctul de control am fost opriți și anunțați că accesul este permis doar în urma unei coordonări cu administrația prezidențială.

.

TROIKA RUSEASCĂ

 

OLGA GRAK, 47 de ani. S-a născut și are viză de reședință în Kaliningrad, enclava Federației Ruse de la Marea Baltică. În anul 2015, a candidat independentă pentru un loc în consiliul local al satului Glebovo din Yaroslavl, o regiune la nord-vest de Moscova, însă fără succes.

Cea mai recentă declarație fiscală a lui Grak pe care am reușit s-o găsim datează cu 2016. Locul de muncă indicat – „Городской портал” OOO din Moscova, o companie a cărei activitatea de bază o constituiau tranzacțiile imobiliare.

                                                                                                                                  Olga Grak // Foto: via Facebook

Dar la baștină Grak este cunoscută în calitate de consultant politic, lucru confirmat de trei surse independente distincte. Una dintre ele este Anatoli Romașko, un consultant politic renumit în Kaliningrad. Când l-am telefonat, ne-am prezentat drept potențiali contractori ai serviciilor Olgăi Grak pentru scrutinul prezidențial din Republica Moldova.

În cadrul discuției, Romașko ne-a declarat că a fost mentorul Olgăi Grak. Mai mult, acesta a menționat că, în cazul angajării unei echipe de consultanți politici pentru activități peste hotare, „bunele maniere” prevăd coordonarea contractului cu Kremlinul.

Anatoli ROMAȘKO: Cel mai probabil, [deplasarea peste hotare a unei echipe de consultanți politici] este o decizie politică importantă care se ia acolo sus, la nivelul Administrației Președintelui [Federației Ruse]. […]

Când este vorba de contracte internaționale, or acest lucru (deplasarea în Republica Moldova – n.r.) este un contract internațional, oricum există un fel de curator, niște persoane care, acolo, [în Aparatul Președintelui Federației Ruse] aprobă activitatea [consultanților].

Nu știm dacă așa s-a întâmplat și în cazul acestui grup de consultanți ruși veniți în Republica Moldova. Am încercat să discutăm cu Olga Grak la acest subiect, însă fără succes. Ea a citit întrebările pe care i le-am expediat prin WhatsApp, dar nu a răspuns, la fel cum nu răspuns nici la apelurile noastre.

https://www.youtube.com/watch?v=8fs4VCXZHdk&feature=youtu.be

(Iuri Gudilin și Olga Grak)

IURI GUDILIN, 37 de ani. S-a născut la Lvov, Ucraina de azi, dar este stabilit la Moscova. Potrivit datelor fiscale din Federația Rusă, în anii 2018-2019 lucra oficial în cadrul„МРСК Центра”, o companie moscovită cu activități în domeniul rețelelor electrice.

La Moscova, Gudilin a avut viză de reședință într-un apartament de pe prospectul Miciurin, privatizat de către mama sa. Înainte de asta, apartamentul avea statut de „locuință de serviciu”, dar nu am reușit să aflăm cărui anume „serviciu” îi aparținuse.

Am încercat în repetate rânduri să discutăm cu Gudilin despre vizitele sale în Republica Moldova, dar la numărul său de Rusia pe care îl avem așa și nu a răspuns nimeni. Nici la mesaje, nici la apeluri.

https://www.youtube.com/watch?v=WgdgFGGR3Eg&feature=youtu.be

                                                                                                                               (Leonid Gonin // Foto: via Facebook)

LEONID GONIN, 57 de ani. S-a născut și locuiește în Republica Udmurtia din Federația Rusă. În 2007 a candidat din partea Partidului Forțelor de Dreapta (orig. – Партия правых сил) la funcția de deputat în Duma de Stat, dar fără succes.

Totuși, conform unor date din 2019, acesta a ajuns în legislativul rus, doar că în calitate de asistent de deputat. Pe contul său de Facebook, Gonin publică cu regularitate poze în care apare Aleksei Zagrebin, deputat în Duma de Stat din partea partidului de guvernământ „Rusia Unită”. Zagrebin, ca și Gonin, este originar din Udmurtia.

Gonin însuși se prezintă politolog. Acest lucru ne-a fost confirmat și de doi jurnaliști ruși, care ne-au spus că, în Udmurtia, Gonin este cunoscut drept un consultant politic cu renume.

Aleksandr MOROZOV, jurnalist: Gonin se implică în campaniile electorale din anii ’90, mulți îl cunosc anume în această calitate [de consultat politic]. În special, s-a ocupat de campania deputatului Dumei de Stat [Aleksei] Zagrebin, care a candidat din partea Republicii Udmurtia.

DEASUPRA PREȘEDINTELUI

LUNI, 28 SEPTEMBRIE 20204 zile până la lansarea lui Igor Dodon în cursă

Troika rusească intră în incinta sediului central al PSRM. Conform datelor colectate de RISE, pe durata campaniei prezidențiale, pentru Leonind Gonin și Olga Grak aceasta este a treia vizită, după cele din 14 și 15 septembrie. În schimb, colegul lor, Iuri Gudilin, este abia la prima. Dar la ea urmează să se mai adauge vizita pe care o va face socialiștilor la 1 octombrie, când va veni însoțit de colega sa Olga Grak.

Dar să revenim la 28 septembrie, ziua în care Igor Dodon își va înregistra la Comisia Electorală Centrală (CEC) simbolul său electoral de „candidat independent”. Aterizarea oaspeților ruși la sediul socialiștilor este urmată de sosirea a doi demnitari: Ion Ceban, primarul mun. Chișinău, și Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova.

După o habă de vreme, la balconul de la etajul doi își face apariția Iuri Gudilin și deputatul socialist Bogdat Țîrdea. Își aprind câte o țigară și pornesc sau continuă o discuție animată. În același timp, Igor Dodon, flancat de agenți de pază, părăsește sediul partidului.

Bogdat Țîrdea și Iuri Gudilin fumează la balcon, în timp ce președintele Igor Dodon părăsește sediului central al PSRM.

Pe durata campaniei prezidențiale, lista persoanelor din jurul socialiștilor care au interacționat sporadic sau constant cu consultanții politici din Federația Rusă s-a tot completat cu noi nume.

Astfel, pe lângă cei menționați la începutul materialului (Nichita Țurcan, Adela Răileanu, Gaik Vartanean, Vitalie Dragancea și Ludmila Muntean), loc și-au mai făcut primarul Ion Ceban și deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Vlad Batrîncea, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea. Niciunul dintre ei nu a răspuns la solicitările RISE privind întâlnirile cu consultanții ruși.

De la stânga la dreapta: Olga Grak, Vasile Bolea, Iuri Gudilin, Vlad Batrîncea și Vladimir Odnostalco

                                                                                                                                      DESANTUL

VINERI, 2 OCTOMBRIE 2020. Revenim în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani a capitalei, unde i-am surprins pe Bătrîncea și Odnostalco, dar și pe Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, în compania a cel puțin șase cetățeni ai Federației Ruse.

Doi dintre ei sunt nume deja cunoscute: Olga Grac și Iuri Gudilin. Anume Gudilin este cel care urcă în mașină la Muntean, părăsind zona. Ulterior, Muntean va refuza să ne spună în ce relații se află cu consultanții ruși.

Analizând imaginile video din parcare, în paralel cu cele surprinse la sediul PSRM și la oficiul de la demisol din str. Serghei Lazo, am reușit să mai identificăm șase cetățeni ruși.

Pe unul deja îl cunoaștem. Este Leonid Gonin, cel care a însoțit-o pe Grak în vizita la Președinție, cu șase zile înainte de lansarea lui Igor Dodon în cursă. Restul cinci sunt: Serghei Galiev, Stanislav Patriev, Igor Golubev, Dmitri Dimler și Serghei Perfiliev..

SERGHEI GALIEV, 55 de ani. La Kaliningrad este cunoscut în calitate de jurist în drept electoral. Nikita Kuzmin, redactor-șef al portalului de afaceri RuGrad.EU din eclava Federației Ruse, precizează că acesta este implicat în desfășurarea campaniilor electorale încă din 2011.

Nikita KUZMIN: Galiev continuă să activeze în cadrul campaniilor electorale din regiunea Kaliningrad, dar nu este specializat în exclusivitate în domeniul electoral. El este un jurist în drept penal destul de cunoscut în Kaliningrad. La fel, în perioada pandemiei de COVID-19, a fost responsabil de organizarea asistenței juridice gratuite pentru locuitorii regiunii și chiar oferea personal consultații.

Pe Galiev l-am identificat la două întâlniri cu persoane din anturajul președintelui Dodon: în septembrie – la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo, și la începutul lunii octombrie – în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani.

STANISLAV PATRIEV, 41 de ani. La Krasnoiarsk este cunoscut în calitate de colaborator al redacției radiofonice a filialei „Komsomolskaia Pravda” din oraș. L-am surprins în compania deputaților socialiști Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

IGOR GOLUBEV, 56 de ani. A activat în cadrul redacției ziarului „Право знать” (Dreptul de a ști) din regiunea Kaliningrad. S-a intersectat cu deputați socialiști de cel puțin două ori: în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani și la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

DMITRI DIMLER, 31 de ani. În anul 2015, a candidat din partea Partidului „Гражданская платформа” (Platforma Civică) în Adunarea Legislativă din regiunea Novosibirsk. Nu am reușit să-i identificăm locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost surprins în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani.

SERGHEI PERFILIEV, 63 de ani. Nu am reușit să-i identificăm locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost observat la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo..

EVACUAREA

Conform unui răspuns oferit de CEC, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”.

Dorin CIMIL, președintele CEC: Candidații la funcția de Președinte sunt obligați să declare toate cheltuielile în rapoartele depuse la CEC. Chiar dacă cineva prestează pentru candidat anumite servicii pro bono (fără plată – n.r.), inclusiv consultanții străini, candidatul trebuie [să aprecieze și] să indice costul contribuției.

 

Rapoartele financiare prezentate de staff-ul lui Igor Dodon la CEC, în cadrul primului tur de scrutin, nu conțin cheltuieli pentru servicii prestate de consultanți străini. Mai mult, ei neagă categoric orice interacțiune cu aceștia.

Ludmila MUNTEAN, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon (într-un răspuns oficial pentru RISE Moldova): Igor Dodon și colegii acestuia au fost implicați în mai multe campanii electorale. Au o echipă competentă care nu are nevoie de asistența unor specialiști străini.

De menționat că, în lista celor care au sprijinit financiar campania „candidatului independent” Igor Dodon figurează toți cei șapte deputați socialiști surprinși de RISE Moldova în compania consultanților ruși. În același timp, într-un răspuns oficial oferit de PSRM, formațiunea nici nu infirmă, nici nu confirmă că reprezentanții săi ar comunica cu persoanele respective.

Apropo. Cu câteva zile înainte de publicarea primelor anchete din seria #Kremlinovici, din biroul de la demisol din str. Serghei Lazo au început să fie evacuate echipamentele, iar acum acesta pustiește..

HIP, HIP, URA!

Cel puțin patru dintre consultanții ruși prezentați mai sus au mai debarcat în Republica Moldova și în perioada alegerilor locale din toamna lui 2019. Datele reies din registrul zborurilor din Federația Rusă.

Astfel, Leonid Gonin și Iuri Gudilin au zburat împreună de la Moscova în Chișinău de cel puțin două ori: la 4 iulie și la 22 septembrie. De altfel, în a doua jumătate a anului 2019, Gudilin a venit constant în Republica Moldova.

Una dintre deplasări a avut loc în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie. Altfel spus, Gudilin a venit în Republica Moldova la câteva zile după primul tur al alegerilor locale și a revenit la Moscova la o zi după desfășurarea turului doi, câștigate în Chișinău de socialistul Ion Ceban.

Tot la începutul lunii noiembrie 2019, la Chișinău se afla și Olga Grak. La câteva zile după victoria lui Ceban, aceasta a luat avionul spre capitala Federației Ruse. Cu aceeași cursă a zburat și colegul ei, Serghei Galiev.

Prezența consultanților ruși printre socialiști la localele din 2019 a fost imortalizată de însuși Igor Dodon. Cel puțin asta reiese dintr-o înregistrare video, transmisă redacției RISE Moldova de o persoană apropiată de anturajul actualului președinte.

Astfel, în noaptea de 3 spre 4 noiembrie, Dodon intră într-o sală în care sunt circa 30 de persoane, filmând totul cu un telefon mobil. Întreabă în rusă: „Cât e acolo, băieți?” și, fără să mai aștepte un răspuns, se îndreaptă spre un ecran cu rezultatele turului doi pentru primăria Chișinău. Cifrele arată o victorie clară pentru socialistul Ion Ceban.

Cineva din sală strigă, tot în rusă: „Cu ocazia victoriei – Hip, hip”, urmat de un „Uraaaa!” colectiv. Dodon, filmând încontinuu, face o panoramă. În mulțime îi identificăm pe Leonid Gonin, consultantul politic din Udmurtia, Serghei Galiev, avocatul din Kaliningrad, și Iuri Gudilin, „electricianul” din Moscova.

 

(Sursa articolului: RISE Moldova)

.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.