SURSE Oligarhul Vlad Plahotniuc ar fi obținut cetățenia turcă. El nu mai poate fi extrădat în R. Moldova și poate declanșa războiul total împotriva lui Igor Dodon


SURSE Oligarhul Vlad Plahotniuc ar fi obținut cetățenia turcă. El nu mai poate fi extrădat în R. Moldova și poate declanșa războiul total împotriva lui Igor Dodon

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, fugar din Republica Moldova din cauză că a fost pus sub acuzare în dosarul „Furtul miliardului”, ar fi primit cetățenie turcă, scrie portalul de știri www.noi.md. 

Omul de afaceri se află în Turcia din august 2020.

Nu se știe dacă Plahotniuc și-a schimbat numele. El ar fi obținut cetățenia în cadrul programului Cetățenie pentru investiții, pentru care pragul a fost semnificativ redus în 2018. 

Pentru a obține cetățenia turcă, în prezent este suficient să cumperi imobile în Turcia în valoare de 250.000 de dolari. 

Legea turcă interzice extrădarea propriilor cetățeni către state străine, prin urmare, este puțin probabil ca autoritățile din Republica Moldova să o poată obține, punctează www.noi.md. 

Este de notorietate că Vlad Plahotniuc, pe vremea când era la putere în Moldova, s-a întîlnit de mai multe ori cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și i-a oferit anumite servicii. În martie 2018, la cererea Turciei, a fost arestat directorul Liceului Orizont și mai mulți profesori cu cetățenie turcă, care au fost extrădați în Turcia.

În 2011, ziarul românesc „Adevărul de Moldova” a dezvăluit că Vladimir Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreşe­­dinte al Parlamentului Republicii Moldova, apărea în documente oficiale ale Statului român cu identitatea Vlad Ulinici. Publicația a scris că lui Plahotniuc i s-a acordat cetățenia română.

La 7 august 2009, Vladimir Plahotniuc a cerut să i se schimbe numele în Vladimir Ulinici. Ulinici este numele de fată al mamei lui Vladimir Plahotniuc. Datele personale ale politicianului coincid întocmai cu cele ale cetăţeanului român Ulinici, de la data şi locul naşterii până la numele copiilor săi.

Ca reşedinţă în România, Plahotniuc a indicat o casă aflată în cartierul rezidenţial Pipera din Voluntari, lângă Bucureşti. La 29 ianuarie 2010, Vladimir Ulinici solicita în România schimbarea numelor pentru cei doi copii ai săi, Timofei şi Inochentie, din Plahotniuc în Ulinici. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.