Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „Dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea virusului ar fi blocată”


Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „Dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea virusului ar fi blocată”

România este, de luni, în carantină parțială pentru reducerea numărului mare de infectări înregistrat în ultimele săptămâni, situație care presupune purtarea obligatorie a măștii sanitare la nivelul întregii țări, școală online, suspendarea activității în piețele agroalimentare (închise) și interzicerea circulației pe timp de noapte (între 23-5), care se poate însă realiza în baza unei declarații pe proprie răspundere. Experții sunt de părere că măsurile sunt bune, dar că au fost luate cu întârziere. Primele rezultate le vom vedea abia peste 2-3 săptămâni, mai spun aceștia, cu condiția ca autoritățile să și vegheze la respectarea restricțiilor impuse.  

„Dacă nu se dau amenzi, dacă autoritățile locale nu sunt active în a se asigura că oamenii poartă mască și în a se asigura că oamenii nu circulă pe străzi noaptea și nu se organizează petreceri și evenimente care pot să împrăștie virusul... Atunci ar trebui să fie eficient, în opinia mea", a arătat Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai.

Pe fondul curentului anti-mască sanitară, denumită „botniță” de contestatarii acesteia, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Emilian Popovici, a subliniat într-un interviu pentru RFI, că dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea virusului ar fi blocată.

„Mă întorc la respectarea măsurilor de către populație, pentru că au fost voci care au afirmat că marea majoritate a populației poartă mască și lucrurile ar fi aproape în regulă în privința asta. Eu spun că nu este așa. Dacă 90% din oameni ar purta mască, am bloca transmiterea. Da? Deci dacă 90, nu 100%, dacă 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile care impun acest lucru, am reduce transmiterea cu 90%, virusul ar fi blocat. Știm foarte bine că dacă 2 persoane stau față în față și respectă distanțarea și poartă mască, riscul de transmitere se reduce la 1.5%. Și atuni dacă lucrurile s-ar întâmpla așa, ar trebui să apară și consecința pozitivă, adică ar trebui să nu ne confruntăm cu aceste cifre”, a precizat Emilian Popovici. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.