Sociologul Doru Petruți (IMAS Chișinău) a analizat primul tur al prezidențialelor din Republica Moldova. PLUS: Ce se poate întâmpla în finala dintre Maia Sandu și Igor Dodon


Sociologul Doru Petruți (IMAS Chișinău) a analizat primul tur al prezidențialelor din Republica Moldova. PLUS: Ce se poate întâmpla în finala dintre Maia Sandu și Igor Dodon

Directorul IMAS Moldova, sociologul Doru Petruți, atrage atenția, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că electoratul rămâne în continuare dezamăgit și că a ajuns la capătul puterii. Vă prezentăm cele mai importante declarații ale directorului IMAS:

* „Am văzut rezultatele turului întâi și, spre deosebire de alte campanii, am avut câteva lucruri atipice. În primul rând, cei doi favoriți la cursa prezidențială, dl Dodon și dna Sandu, nu au crescut, practic, aproape de loc pe perioada campaniei electorale.  Și R.Moldova a ajuns să dea un semnal; și nu R.Moldova – cetățenii ei – au reușit să dea un semnal care, dacă ne uităm la cifrele însumate de dl Usatâi și dna Ivanov, vedem că sunt aproape 25 de procente din intențiile de vot, lucruri schimbate în câteva săptămâni, cel mult, câteva luni.”

* „Pentru turul doi, suntem în lucru, nici nu vom da un pronostic public, dar în ce privește numărul de indeciși, v-aș îndemna să nu credeți chiar orice sondaj publicat. Numărul de indeciși, de fapt, și e normal să se întâmple lucrul acesta, pe măsură ce ne apropiem de ziua votului, de fiecare dată scade. În ultimul nostru sondaj, realizat și încheiat cu trei zile înainte de data de 3 noiembrie, am avut 12% de indeciși care, probabil, o parte din ei, nici nu s-au prezentat la vot. Indecișii, ca să înțelegem comportamentul sau să putem discuta despre comportamentul lor pe turul doi, ar trebui să luăm mai întâi cifra de prezență prezentă pe teritoriul RM la turul întâi și să vedem că ea ar fi la limita validării alegerilor. Și ăsta a fost un prim semnal.”

* „Faptul că dna Maia Sandu, cât și dl. Dodon n-au obținut procente decât în limita bazinelor lor electorale și mai ciupind niște procente de la votanții altor partide electorale care, de fapt, nu au avut candidat, asta tot spune ceva. De fapt, cele două mari bazine de electorat au un lucru în comun, noi l-am descoperit. Dezamăgirea cruntă care există, atât legat de stânga, cât și de dreapta, drept dovadă că am avut un volum mare de alegători care s-au gândit deja la o a treia opțiune. Și, din punctul ăsta de vedere, electoratul pare la limita puterilor și la limita epuizării tuturor soluțiilor și combinațiilor politice pe care R. Moldova le-a făcut în ultima perioadă. Așadar, pe fondul ăsta de dezamăgire, e normală o rată de prezență scăzută.

Iar un alt element, pe care eu l-am văzut foarte important în turul întâi, a vizat campaniile celor doi favoriți. Pe deoparte, am avut o campanie șablonată și cu tot felul de clișee, mă refer la campania dlui Igor Dodon, care nu a adus noutăți, care a fost destul de îngrijită și în limitele electorale ale bazinului peseremiștilor.

Pe de altă parte – campania dnei Maia Sandu, în proporție de 99 la sută, o campanie de isterizare a tuturor segmentelor de electorat, o campanie despre altcineva. Și ambele campanii, de fapt, pe măsură. Hai să fim sinceri, nimic de acolo nu e realizabil, nici măcar în viitorul apropiat.

Sunt două campanii care, din păcate, n-au produs o emoție, nici măcar o emoție. Emoția ne-a oferit-o de data aceasta Diaspora, printr-un record absolut. Să nu uităm că în 2016, în turul întâi, s-au prezentat de trei ori mai puțin din diasporă decât acuma. Am ajuns iar, ca și la alegerile locale, la o componentă masivă de vot contra și așteptăm să vedem comportamentul unor segmente de electorat care, de fapt, cum nu sunt controlabile nici de către Igor Dodon, nici de către Maia Sandu, controlabile în sensul de agendă și de impact la electorat.”

* „Am ajuns iar, ca și la alegerile locale, la o componentă masivă de vot contra și așteptăm să vedem comportamentul unor segmente de electorat care, de fapt, cum nu sunt controlabile nici de către Igor Dodon, nici de către Maia Sandu, controlabile în sensul de agendă și de impact la electorat.

Cum se împarte electoratul lui Usatîi

* „ Doru Petruți:  În primul rând, fenomenul Usatîi tot așa trebuie analizat, longitudinal, pentru că l-am văzut o mare perioadă de timp stând undeva la 5-6 la sută și în campania electorală a reușit, practic, o triplare de rating electoral...”

Europa Liberă: Aproape 17 la sută.

Doru Petruți: „... și a încheiat cu aproape 17 la sută. Numai că diferența de la 6 și 17 procente a obținut-o, în general, cu electorat de centru, centru-dreapta. Și în timpul ăsta am văzut o cădere a PDM, am văzut oscilații pe acest tip electoral, Partidul Șor, PDM, Pro Moldova, Partidul Nostru. Practic, o circulație destul de ridicată. Acuma, sigur că evoluția opțiunilor electoratului lui Usatîi și chiar și a Partidului Șor a fluctuat, în timp. Eu înclin să cred că fiecare se va întoarce la bazinul anterior, chiar dacă de fiecare dată când un electorat pleacă spre alte opțiuni, pleacă pe baza unei dezamăgiri.

Europa Liberă: Și după asta câștigă încrederea ca să se reorienteze inițial către cel care a fost în gândul omului?

Doru Petruți: „Acuma trebuie să înțelegem că aproape 30-40 la sută care au participat la turul întâi sunt dezamăgiți. Pentru că, în primul rând, favoritul sau favorita lor n-a ajuns în turul doi. O parte dintre ei, mai mult ca sigur, vor sta acasă, neavând suficiente motive. O altă motivație interesantă, pe care noi am găsit-o în studiile noastre, de a participa chiar și la turul întâi, e de a echilibra balanța puterii. Alții vor merge să voteze, clar, împotriva unui candidat. O modalitate care crește, ca motivație de vot, în Moldova. Crește câte o dată chiar exponențial.

PDM va juca un rol decisiv

„Europa Liberă: Retragerea PD de la guvernare ar putea să aducă voturi într-o tabără sau alta?

Doru Petruți: Eu cred că acestui eveniment i se dă o importanță prea mică, în raport cu efectele pe care le va produce.

Europa Liberă: Dar care este importanța mare?

Doru Petruți: „Importanța mare o înțelegem dacă ne uităm la rezultatul alegerilor locale, și anume numărul mare de primari obținuți de PDM. (La alegerile locale din 2019, PDM a ieșit pe primul loc, cu 191 primării, urmat de PSRM- 124 și Blocul ACUM - 84, n. red.)

Europa Liberă: Și asta ar însemna că autoritățile publice locale sunt cele care se implică decisiv în luarea unor decizii la nivelul comunității?

Doru Petruți: N-aș spune că au un rol decisiv. Au un rol în orice ecuație electorală, indiferent că vorbim de alegeri locale, prezidențiale sau parlamentare.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.