În China comunistă NU mai există presă, ci doar propagandiști ai ”operei” lui Xi Jinping și ai partidului unic. Fabrica de spălat creiere


  • ACP
  • Nov 11, 2020 20:17
  • 1848
În China comunistă NU mai există presă, ci doar propagandiști ai ”operei” lui Xi Jinping și ai partidului unic. Fabrica de spălat creiere

Controlul pe care Partidul Comunist Chinez îl exercită asupra ”presei” chineze a ajuns, anul acesta, la un nivel de paroxism atins poate doar în vremea genocidarului Mao. 

Astfel, peste 200.000 de lucratori din mass-media chineze au avut de trecut un examen în care au trebuit să demonstreze că sunt cunoascători ai ”operei” politice a secretarului general al partidului, dictatorul comunist Xi Jinping, pentru a primi noile legitimații de presă. 

Administrația de Stat a Presei și Publicațiilor (SAPP) a publicat, pe 30 octombrie, cifre care arată că mai mult de 205.000 de persoane au primit o nouă generație de legitimații de presă oficiale, care pot fi înmânate doar celor care au promovat examenul de cunoștere a ”gândirii” politice a lui Xi Jinping. 

Conform noilor reguli emise de SAPP, legitimațiile sunt emise cu o perioadă de probă de un an și expiră după cinci ani, putând fi acordate numai angajațiilor organizațiilor de pe o listă albă a ”presei” guvernamentale, în functie de cota anuală aprobată de partid.

Procesul acesta de acaparare totală a presei a (re)început în 2014, când li s-a cerut jurnaliștilor să studieze marxismul, apoi s-a trecut la obligativitatea cunoașterii scrierilor lui Xi Jinping, care a arătat, în 2016, în timpul vizitelor la organizațiile mass-media de stat, că acestea fac parte din familia Partidului Comunist Chinez. 

Toate organizațiile de presă care operează în China trebuie să susțină autoritatea comitetului central al Partidului Comunist și să adere la ”direcția corectă” în formarea opiniei publice, a declarat Xi la acea vreme. 

Un fost jurnalist, care a dat examenul din 2014, înainte de a fi pus în aplicare noul sistem de formare și certificare, a declarat pentru Radio Free Asia că totul în jurnalism s-a schimbat acum de la a fi mai mult despre marxism la a fi totul despre gandirea lui Xi Jinping. 

La examenul pentru jurnaliști de anul acesta o întrebare a fost ”Care este prima prioritate atunci când vine vorba de știri și de munca de opinie publică?” Răspunsul corect – ”Conducerea Partidului Comunist Chinez”.

O altă întrebare s-a referit la politica lui Xi Jinping privitoare la sfera mass-media, pentru care răspunsul corect a fost ”Unitate, stabilitate și propagandă pozitivă”

La intrebarea ”Ce este internetul?”, răspunsul corect a fost ”un nou spațiu în care partidul poate construi consens”

Un jurnalist chinez, a cărui identitate nu a fost divulgată din motive de siguranță, a declarat pentru Radio Free Asia că ”În zilele noastre, în bună parte din mass-media de stat nu mai există reporteri... iar producția de știri a devenit centralizată și unificată, iar orice altceva este doar republicare cu ambalaje diferite”.

Jurnaliștii de investigație trebuie să fie membri plătiți ai activului partidului comunist, înaintea oricăror considerații profesionale, iar jurnalismul de investigație autentic, riscant chiar și în urmă cu un deceniu, a dispărut acum în totalitate, au declarat surse din presa chineză. 

”Întregul sistem de instruire și examinare a presei face parte din mașina de propagandă. Trebuie să știm că presa este acolo ca să lucreze pentru Partidul Comunist, nu pentru public”, a mai spus un jurnalist chinez pentru Radio Free Asia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.