George Friedman: „America are doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România”. Politologul anunță că prioritățile SUA vor rămâne neschimbate în mandatul lui Joe Biden


George Friedman: „America are doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România”. Politologul anunță că prioritățile SUA vor rămâne neschimbate în mandatul lui Joe Biden

Politologul american, George Friedman, afirmă, într-un interviu pentru index.hu, preluat de G4Media.ro, că Statele Unite au „doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România”, referindu-se la politica externă a Statelor Unite pe care președintele ales, Joe Biden, ar fi de așteptat să o promoveze.

Cele mai importante declarații ale lui George Friedman, fondatorul think-tank-urilor „Stratfor” și „Geopolitical Features”:

> „În general, politica externă americană este destul de consistentă, chiar și atunci, când țara noastră este presată de probleme interne. Barack Obama a stabilit trei priorități. Prima a fost retragerea soldaților noștri din Orientul Mijlociu, a doua stoparea Rusiei, a treia confruntarea cu China. În linii mari, aceasta a fost și politica externă a lui Donald Trump. Și aceasta va fi și a lui Joe Biden, mai ales pentru că nu prea are alte opțiuni. Va fi un președinte foarte, foarte slab.”

> „Țara este în totalitate divizată, Senatul nu va ajunge pe mâna democraților, și Camera Superioară a Congresului este din multe puncte de vedere mai importantă, decât persoana președintelui. Trump abia a câștigat în 2016, iar Biden abia a câștigat acum. Nu va avea mult spațiu de manevră pentru activități creative. Și la Curtea Supremă sunt majoritari conservatori. Trecem printr-o criză internă.”

> „Trebuie să se vadă că: Europa nu are o importanță fundamentală pentru SUA. Avem doar probleme minore cu UE. Avem doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România. Acest lucru va rămâne așa și sub Biden.”

>  „Ungaria duce o politică externă proprie. Menține o relație cu Rusia, ceea ce este dreptul ei, iar relația cu Ucraina este una complexă. Dacă mă gândesc la trupele noastre, atunci îmi vin în minte polonezii și românii. În Transilvania (Câmpia Turzii – not. red.) tocmai dezvoltăm o bază aeriană. Aceste state contează pentru noi, Ungaria nu a vrut să participe la acest consorțiu.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.