Doctorul penal Mircea Beuran, victorie incredibilă în instanță! Tribunalul a decis că a fost demis ilegal după cazul pacientei incendiate pe masa de operație și că trebuie să fie despăgubit


Doctorul penal Mircea Beuran, victorie incredibilă în instanță! Tribunalul a decis că a fost demis ilegal după cazul pacientei incendiate pe masa de operație și că trebuie să fie despăgubit

Tribunalul București i-a dat câștig de cauză chirurgului penal Mircea Beuran, obligând Spitalul Floreasca să-i plătească salariile pe care le-a pierdut din momentul demiterii sale din fruntea secției de Chirurgie, după ce o pacienta de-a sa a luat foc pe masa de operație, și până la încheierea de drept a mandatului. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel.  

Mircea Beuran a fost demis în luna ianuarie de fostul ministru al Sănătății Victor Costache. O cercetare administrativă a arătat atunci că în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operație a fost vorba despre o eroare umană, iar Mircea Beuran ar fi încălcat 10 din cele 33 de obligații contractuale pe care le avea.

Tribunalul București a stabilit însă că demiterea medicului nu a fost legală, hotărând să anuleze respectiva decizie și să oblige Spitalul Floreasca să-i plătească medicului toate salariile pe care ar fi trebuit să le încaseze din ianuarie, de când a fost demis, și până în iunie, când îi expira contractul de muncă. Ar fi vorba, potrivit digi24.ro, de șase salarii cu sporurile aferente.

După decesul femeii incendiate, polițiștii de la Omoruri au deschis un dosar de cercetare penală. Femeia avea arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului. Deși a fost audiat atunci, în urma vâlvei create în spațiul public, Mircea Beuran nu a fost pus sub acuzare în dosarul cu pricina.  

O luna mai târziu însă, în februarie, Beuran a fost reținut pentru 24 de ore într-un alt dosar, în care este acuzat că ar fi primit mită 10.000 de euro de la o persoană căreia urma să-i înlesnească obținerea unui post de asistent universitar în cadrul UMF „Carol Davila” din București. La data comiterii faptei (decembrie 2018), Beuran era preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al disciplinei Chirurgie Generală în cadrul UMF.  

În luna iulie, un magistrat de la Tribunalul Bucureşti hotăra că rechizitoriul întocmit de DNA este legal şi a dispus începerea judecăţii pe fond a medicului Mircea Beuran (în speța în care este acuzat de luare de mită). 

Cazul pacientei arse

Pe 6 ianuarie 2020, Beuran a fost demis din funcția de șef al secției de chirurgie de la Spitalul Floreasca, după decesul pacientei de 66 de ani, care a luat foc pe masa de operație. 

Femeia a fost operată pe 22 decembrie, cu diagnosticul de cancer pancreatic, și a murit la scurt timp după ce a fost incendiată pe masa de operație în urma unor manevre chirurgicale greșite, în urma cărora s-a ales cu arsuri pe 30% din suprafața corpului. Scânteia a fost provocată de un bisturiu electric care, în combinație cu biocidul folosit la dezinfectare, a provocat incendierea pacientei. 

Chirurgi experimentați, inclusiv ministrul Sănătății de atunci, Victor Costache, au spus că biocidul nu se folosește în combinație cu bisturiul electric, detaliu care ar figura inclusiv pe prospectul dezinfectantului. Ancheta a arătat că s-au folosit cantități uriașe de biocid, contrar normelor. Din cauza stării precare de sănătate, pacienta incendiată, de 66 de ani, a murit pe 29 decembrie. La scurt timp de la aflarea adevărului în acest caz șocant, medicul Mircea Beuran a declarat că nu a fost prezent în momentul în care a izbucnit incendiul, deși el este cel care a închis intervenția chirurgicală și care apare în protocolul scris, de realizare a operației. Imaginile apărute între timp în spațiul public, preluate de pe camerele de supraveghere din sala de operație, îl arată pe renumitul chirurg că a pătruns în sala de operație cu încălcarea normelor de igienă: cu hainele de pe secție și cu ceasul la mână, făcând manevre asupra pacientei aflate încă pe masa de operație, arată romania.europalibera.org.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.