VIDEO Mafia lemnului, din ce în ce mai agresivă. Viața a doi activiști de mediu, în pericol


VIDEO Mafia lemnului, din ce în ce mai agresivă. Viața a doi activiști de mediu, în pericol

Presiunea pusă pe activiștii de mediu care se luptă în România cu mafia lemnului este din ce în ce mai puternică, iar Ministerul de Interne nu pare că are în plan să ia măsuri, lăsând loc speculațiilor legitime privind cârdășia dintre autorități și criminalii pădurilor noastre. 

În cursul unei dimineți, activistul de mediu Bodnar Daniel a surprins un camion în legătură cu care existau suspiciuni conform cărora lemnul transportat era tăiat ilegal. La un moment dat, fratele unui pădurar aflat în cârdășie cu mafia lemnului din Bucovina i-a blocat drumul activistului de mediu, cu autoturismul, și, mai mult decât, a provocat o coliziune, ambele autoturisme fiind ușor avariate. 

Situația a fost semnalată și de ONG-ul activistului civic Cristian Dide, Evoluție în Instituție, care a atras atenția că viețile celor care luptă cu mafia lemnului sunt în pericol, dar ministrul de Interne Marcel Vela ignoră totalmente problema. 

Evoluție în Instituție, pe Facebook: "Pentru activiști precum Bodnar Daniel, 𝑴𝒂𝒇𝒊𝒂 𝒍𝒆𝒎𝒖𝒍𝒖𝒊 a devenit tot mai periculoasă, acesta riscându-și realmente viața de câte ori încearcă să sesizeze autoritățile cu privire la camioane cu lemn tăiat ilegal.

În această dimineață, le vezi au fost surprinse de Daniel cu camera telefonului în localitatea Vicovu de Sus. În timp ce se îndrepta spre casă, Daniel s-a întâlnit cu un camion cu lemne care părea a avea mai mult material lemnos decât era scris pe aviz.

Cine este șoferul Mercedesului care i-a blocat drumul, a pus frâne periculoase și l-a împins de pe șosea pe Daniel? Adrian Știrban este numele acestuia iar fratele său este pădurar în Marginea.

Se pare că este o practică în zonă prezența acestor ”𝒆𝒔𝒄𝒐𝒓𝒕𝒆” ale camioanelor care au rolul de a bloca accesul celor ce se luptă cu tăierile ilegale de lemn. 𝑪𝒐𝒊𝒏𝒄𝒊𝒅𝒆𝒏𝒕̦𝒂 𝒔𝒂𝒖 𝒏𝒖, camionul urmărit de Daniel avea numărul de înmatriculare 𝐒𝐕 𝟔𝟑 𝐁𝐑𝐔 iar cel al Mercedesului 𝐒𝐕 𝟗𝟖 𝐁𝐑𝐔.

Domnule Marcel Vela, Ministerul Afacerilor Interne, Romania, 𝒅𝒆 𝒄𝒆 𝒏𝒖 𝒍𝒖𝒂𝒕̦𝒊 𝒎𝒂̆𝒔𝒖𝒓𝒊 𝒊̂𝒎𝒑𝒐𝒕𝒓𝒊𝒗𝒂 𝒉𝒐𝒕̦𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒍𝒆𝒎𝒏𝒆? Parcă îi amenințați pe interlopi că sunteți cu ochii pe ei și că luați măsuri.

Dispar pădurile din România și toate autoritățile sunt complice acestui măcel.

Între timp, activiști din Bucovina precum Daniel sunt amenințați, le este spartă mașina, casa și sunt implicați în accidente premeditate.

Așadar, când veți lua măsuri, domnule ministru Marcel Vela? Când vor fi oameni omorâți?".

Vedeți video: 



Revenind la incident, Bodnar a apelat la autorități, sunând la 112, iar în acest context dorim să subliniem reacția polițiștilor, care, aflați la fața locului, au tratat întreaga situație ca pe o simplă problemă ce ține de încălcarea legislației rutiere. Poliția Suceava a precizat că tânărul care a provocat coliziunea a fost amendat cu 870 lei pentru nerespectarea regulilor privind depășirea, fiind totodată dispusă reținerea permisului de conducere pe o perioadă de 60 de zile. De asemenea, polițiștii suceveni l-au sancționat cu măsura avertismentului pe Daniel Bodnar pentru utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii vehiculului.

De altfel, tot recent, mașina unui apropiat al activistului de mediu Daniel Bodnar a fost vandalizată cu un topor, care a fost lăsat la fața locului, așa cum veți putea observa în cadrul unui video în cele ce urmează. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.