UPDATE Vești bune de la Bruxelles: "Medicul român rănit în incendiul de la Piatra Neamț a ajuns cu bine, este stabil şi în mâinile echipei medicale de aici"


UPDATE Vești bune de la Bruxelles: "Medicul român rănit în incendiul de la Piatra Neamț a ajuns cu bine, este stabil şi în mâinile echipei medicale de aici"

UPDATE 

Europarlamentara USRPLUS Ramona Strugariu a precizat duminică că starea de sănătate a medicului Cătălin Danciu, internat la Spitalul Regina Astrid, este stabilă. Totodată, Strugariu a menționat faptul că ambasadoarea României la Bruxelles a fost în vizită la respectiva unitate medicală și s-a asigurat că totul e în regulă. 

De asemenea, Strugariu a făcut un apel către presă, dar și către cetățeni să nu mai transmită o avalanșă de solicitări privind informații legate de starea de sănătate a medicului Cătălin Danciu, întrucât "suntem în context de criză sanitară, în care spitalele sunt suprasolicitate deja iar personalul medical sub o presiune uriaşă".

"Un update şi câteva gânduri

Medicul român rănit în incendiul de la Piatra Neamț a ajuns cu bine la Bruxelles, este stabil şi în mâinile echipei medicale de aici. Am foarte mare încredere în această echipă medicală. Tot ce pot face, vor face. Următoarele săptămâni sunt critice, după cum bine ştim. Este nevoie de răbdare, putere, sprijin moral, mult calm.

Ambasadoarea României la Bruxelles a fost la spital şi s-a asigurat, pe partea românească, că totul e în regulă, inclusiv pentru partea de proceduri şi demersuri necesare.

Există foarte multe solicitări ale presei sau chiar ale oamenilor către spital şi/sau diferiți medici de acolo, pentru declarații şi informații. Am o mare, mare rugăminte în acest context:

Eu nu am dat contacte personale şi nu încurajez pe nimeni să o facă. Suntem în context de criză sanitară, în care spitalele sunt suprasolicitate deja iar personalul medical sub o presiune uriaşă. Ştiu sigur că prioritatea acestor oameni de la Spitalul Militar e viața şi ei vor răspunde în primul şi în primul rând acestei priorități. Ştiu şi că vor comunica de la nivel instituțional atât cât pot şi reuşesc să o facă, dar vă rog din suflet pe toți să gestionăm cu calm, răbdare şi încredere.

Încurajez, de asemenea, autoritățile române să comunice despre acest subiect clar, decent, onest şi în mod regulat, cu aspectele care pot fi comunicate, pentru că asta uşurează şi munca spitalului pe dimensiunea de comunicare şi pentru că e firesc să o facă, mai ales în aceste condiții. La rândul meu, promit să vin cu update-uri atunci când le am şi să spun atunci când e nevoie de ceva.

Ştiu că deja s-au mobilizat oameni, ca să facă bine. Le mulțumesc şi respect asta enorm. Aceeaşi rugăminte vine către ei, să încercăm să nu suprasolicităm spitalul sau să mergem acolo de-a valma - repet, mai ales în contextul în care suntem, de pandemie - pentru că nu e o soluție şi e posibil, din dorința de a face bine, să îngreunăm nişte proceduri şi munca unor oameni care sunt copleşiți deja.

Încă o dată spun, am încredere în sistemul medical de aici şi în specialiştii de la Spitalul Militar, le mulțumesc mult şi medicilor şi celor care au asistat pe partea românească acest proces, cu încredere, un gând mult şi curaj, înainte. Fiecare zi trecută cu bine e o zi câştigată.

PS: nu arunc niciun bolovan, nu cer nicio demisie, nu răcnesc jos nimic, ca să fie clar. Îmi doresc din suflet un sistem puternic şi sănătos, vindecat din temelii. Dar la asta trebuie să punem osul TOȚI. Cine e responsabil individual să plătească. Cine are de vorbit, să nu mai tacă. De construit, de asumat, de ieşit din complicitate şi letargie, de responsabilizat şi de monitorizat trebuie să ne apucăm foarte serios toți. Transpartinic, civic, în toate felurile. UMAN şi civilizat. Doar aşa se poate", a scris Strugariu pe Facebook. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Medicul Ioan Cătălin Denciu, cel care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să salveze mai mulți pacienți din incendiul izbucnit la Spitalul Județean Neamț, va fi transferat mâine în Belgia, la Spitalul Regina Astrid. Potrivit managerului spitalului, Cătălin Denciu a suferit arsuri pe 40% din corp, inclusiv de gradul IV. 10 bolnavi de COVID-19 din cei 16 internați la ATI la Piatra Neamț și-au pierdut viața în incendiu.

CITIȚI ȘI: Tragedia de la Piatra Neamț. Cum și-au bătut joc politicienii de Spitalul Județean unde au ars de vii pacienți cu COVID-19 și un medic. OPT MANAGERI în ZECE LUNI! Ultimul este un traseist care abia a intrat în PSD

"Medicul a reușit să-i scoată pe cei opt pacienți din celălalt salon, înainte ca flăcările să se extindă și acolo, și apoi a încercat să-i scoată și pe cei din salonul care ardea deja", a spus managerul unității sanitare, la Digi24, conform Libertatea

Potrivit Realitatea PLUS, la ora redactării acestui articol, medicul Cătălin Denciu este transportat cu o aeronavă militară către Spitalul Floreasca. Europarlamentara USRPLUS Ramona Strugariu a precizat pe Facebook că a primit confirmarea din partea autorităților conform căreia medicul Cătălin Denciu va pleca dimineață către Bruxelles. 

"UPDATE: Am o confirmare oficială că medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamț pleacă mâine dimineață spre Bruxelles. Mulțumesc!

Am solicitat oficial, de pe adresa de europarlamentar, activarea Mecanismului de protecție civilă şi transferarea imediată medicului de gardă român şi a altor răniți în străinătate, în cazul incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț", a scris Strugariu pe Facebook. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.