Judecătorul care s-a autodenunțat că a încercat să-i dea șpagă medicului erou din Neamț vrea desființarea DNA. Jurnalistă: "Mulți magistrați sunt chiar rotițe vitale ale acestui mecanism nenorocit care produce atâtea tragedii"


Judecătorul care s-a autodenunțat că a încercat să-i dea șpagă medicului erou din Neamț vrea desființarea DNA. Jurnalistă: "Mulți magistrați sunt chiar rotițe vitale ale acestui mecanism nenorocit care produce atâtea tragedii"

Fostul preşedinte al Judecătoriei Bicaz, Gheorghe Moroşanu, a recunoscut senin în urmă cu câteva zile, pe Facebook, că a vrut să îi dea șpagă unui medic în urma unei operații, dar a fost refuzat. După ce a realizat, cu greu, că s-a autodenunțat, Moroșanu a șters postarea. 

Este vorba despre medicul Cătălin Denciu, eroul care a intrat în foc la Piatra Neamț pentru a salva pacienții de la ATI. Înainte de a fi transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia, Cătălin Denciu a fost testat pozitiv pentru COVID-19 fiind vorba despre o reinfectare. Medicul a avut și primăvara trecută virusul, chiar la începutul pandemiei, în luna martie, fiind apoi donator de plasmă în mai multe rânduri, după cum a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24.  

Stare medicului în vârstă de 42 de ani este multă mai gravă decât s-a vehiculat inițial, având arsuri pe 75% din suprafața corpului. "Reevaluarea de la Floreasca ne-a relevat arsuri pe 75% din suprafața corporală de gradul 2, A2, B și 3 și suspiciunea de arsuri pe căile aeriene superioare. Și atunci complexitatea acestui caz ne-a făcut să decidem transferul în străinătate, în Belgia", a mai spus Tătaru.  

"După tragedie am reușit să vorbesc un pic cu el, printre investigațiile care i se făceau. Și ultima dată am vorbit cu el înainte de a se sui în ambulanță. Și era încrezător că va fi bine. Nu am discutat despre ce s-a întâmplat. Atât, el spunea: eu sunt bine, ceilalți ardeau. Era siderat de ceea ce se întâmplase și ce văzuse acolo. Nu pot să spun că era calm, era într-o stare de agitație, de oroare de ceea ce văzuse", a povestit și soția medicului erou, Alina Denciu.

Revenind la cazul fostului judecător Moroșanu, putem observa pe profilul acestuia de Facebook că este un mare admirator al unor personaje politice precum baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, respectiv populistul care și-a descoperit subit vocația de ecologist, fugind în PER, Liviu Pleșoianu. În 2017, Moroșanu solicita vehement desființarea DNA: "DNA a fost croita din start, ori a devenit in cel mai scurt timp, o strutura politica, politizata, stalinista, represiva – mai vreti? mai puneti de la voi orice epitet, tot ce e mai rau. A nenorocit oameni, a distrus familii, a tulburat grav activitatea in economie, administratie si  in politica. A tulburat grav, foarte grav si greu remediabil intr-un termen onest, increderea in justitie, insasi lozinca 'DNA/ sa vina sa va ia!' impingand Romania intr-o isterie a celor care vor 'sange', linsaje ca in Far-West, eventual executii tip 'procesul' Ceausestilor", preciza fostul magistrat. (sursa: AICI

În acest context, jurnalista Camelia Tabacu și-a exprimat dezamăgirea că inclusiv unii exponenți ai luptei anticorupție din ultimii ani au distribuit laudativ postarea judecătorului Moroșanu în care s-a autodenunțat că a vrut să dea șpagă, încercând să scoată în evidență moralitatea medicului erou de la Piatra Neamț. 

"Lumea din bula anticorupție distribuie și ea, emoționată, postarea. Nimeni nu dă importanță gestului împotriva căruia se presupune că luptăm de atâția ani. Suntem atât de obișnuiți „să dăm la medic” încât nici nu mai sesizăm, nici nu ne mai perturbă anomalia. Ne bucură însă că medicul n-a primit", a subliniat jurnalista. 

Totodată, jurnalista a subliniat că mulți magistrați sunt chiar "rotițe vitale ale acestui mecanism nenorocit care produce atâtea tragedii, care ne ține în loc de 30 de ani, care nu ne lasă să avem drumuri, educație, sănătate, ne arde, ne omoară, ne alungă din țară", invocând în acest sens câteva exemple. 

Camelia Tabacu, pe Facebook: "Un fost judecător, ex-președintele Judecătoriei Bicaz, vorbește pe pagina sa de fb despre cât de curat profesional este medicul Cătălin Denciu, eroul care a intrat în foc la Piatra Neamț ca să salveze pacienții de la terapie intensivă. Dr Denciu e și anestezist, spune fostul jude ”Geo Moroșanu”, și s-au intersectat la o intervenție chirurgicală. Fostul magistrat i-a pus apoi bani într-o carte pentru a „răsplăti” cu discreție prestația doctorului. „El a foiletat cartea, a scos din ea bancnotele şi mi le-a dat înapoi”, mai spune judecătorul. E o poveste frumoasă despre demnitatea și cinstea unui medic. E însă și un autodenunț al unui fost magistrat în ce privește percepția sa despre „plic” și corupția din sistemul sanitar, acest sistem care ne tot omoară cu zile de atâția ani.

Lumea din bula anticorupție distribuie și ea, emoționată, postarea. Nimeni nu dă importanță gestului împotriva căruia se presupune că luptăm de atâția ani. Suntem atât de obișnuiți „să dăm la medic” încât nici nu mai sesizăm, nici nu ne mai perturbă anomalia. Ne bucură însă că medicul n-a primit.

Mai jos, pe pagina sa de Facebook, găsesc că domnul fost judecător îl distribuie pe unul din principalii vinovați ai tragediei de la Piatra Neamț, Ionel Arsene (Ciorapel), trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție. Fostul judecător dorește ca prietenii săi virtuali să știe că susține punctul de vedere al lui Ciorăpel cu privire la „odioșii liberali” care au îndatorat țara, că au închis piețele, ne-au vândut străinilor, au tăiat pădurile etc. Ciorăpel, inamicul liberalilor, abia ce l-a instalat însă la cârma spitalului unde a ars și 40% din doctorul erou Denciu pe un fost liberal convertit la pesedism.

De pe google aflu și că „Geo” Moroșanu era mare vedetă Luju prin anii 2014-2015 când se lupta cu statul paralel și cerea desființarea DNA pe motiv că „este o instituție stalinistă și represivă, care a nenorocit oameni, a distrus familii, a produs grave prejudicii economiei, administrației și politicii din România, și care a afectat poate iremediabil încrederea în Justiție”.

Domnul „Geo” (Gheorghe Moroșanu) a scris, evident, o postare frumoasă despre probitatea morală, demnitatea și curajul unui medic cu care s-a și intersectat. Domnul fost judecător a mers probabil liniștit la culcare, mulțumit că a vorbit în temeni elogioși despre un erou, care acum trece prin clipe foarte grele (și din cauză că „corupția ucide”). Și din cauză că domnul Geo și mulți, mulți, foarte mulți alți magistrați nu doar că nu sancționează și nu sunt deranjați pe bune de fapte de corupție, ci sunt chiar rotițe vitale ale acestui mecanism nenorocit care produce atâtea tragedii, care ne ține în loc de 30 de ani, care nu ne lasă să avem drumuri, educație, sănătate, ne arde, ne omoară, ne alungă din țară.

Felicitări și judecătorului de la Tribunalul București care tocmai a decis că medicul penal Mircea Beuran a fost demis ilegal de la conducerea secției Chirurgie a Spit Floreasca, după cazul pacientei arse de vii pe masa de operație, și că trebuie să primească toate salariile pe care ar fi trebuit să le încaseze din ianuarie, de când a fost demis, și până în iunie, când îi expira contractul de muncă.

Felicitări și judecătorului Terceanu care s-a pișat pe Colectiv, pensionându-se și determinând reluarea, respectiv, tergiversarea dosarului, astfel că, nici după cinci ani de la tragedie, nu avem o sentință definitivă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.