Ticăloșii s-au pus pe scris. După Rizea, "Generalul Izmană" și sursa "Coroiu" a Securității lansează o carte


Ticăloșii s-au pus pe scris. După Rizea, "Generalul Izmană" și sursa "Coroiu" a Securității lansează o carte

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a anunțat vineri seară în emisiunea Legile Puterii de la Realitatea PLUS că va lansa o carte a cărei prefață este scrisă de Ion Cristoiu, turnător la fosta Securitate sub numele "Coroiu". 

Moderatoare: Am înțeles că v-ați apucat de scris o carte. Ați terminat-o? 

Oprea: Nu m-am apucat chiar acum. M-am apucat mai demult. Am terminat cartea. Se numește "Confesiuni din sufrageria lui Oprea", unde te-am invitat. 

Moderatoare: Sunt confesiunile pe care n-ați vrut să mi le devoalați mie în interviu? 

Oprea: Exact. Nu a fost probabil așa de senzațional cum vă așteptați dvs. Prefața a scris-o maestrul Cristoiu. 

Așa cum am redat în dialogul avut în emisiune de Gabriel Oprea cu moderatoarea Alexandra Păcuraru, tema cărții va fi controversata sufragerie a lui Gabriel Oprea. Intriga a plecat de la o cină privată care a avut loc acasă la Oprea, pe 6 decembrie 2009, în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale de atunci. Au participat George Maior (fostul director SRI), Florian Coldea (prim-adjunctul lui Maior), Vasile Dîncu (fost vicepremier în guvernul tehnocrat), Laura Codruța Kovesi (fosta șefă DNA), Neculai Onțanu (fost primar al Sectorului 2) și Anghel Iordănescu. Subiectul a fost în centrul unei comisii de anchetă în anul 2017. Parlamentarii au vrut să vadă dacă acea "celulă de putere" a putut influența alegerile prezidențiale. Opt luni mai târziu, comisia parlamentară a arătat în concluzii că, în lipsa buletinelor de vot, s-a putut deduce doar că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului. 

"A fost o cină privată care a fost foarte mult exploatată politic. Cred că sufrageria lui Oprea ar fi un brand bun de scenariu de film, dar un film ştiiţifico-fantastic. În jur de ora 21.00 erau toţi invitaţii. Recunosc, l-am votat pe Traian Băsescu atunci. Am comentat atunci cu colegii mei. Repet a fost o cină privată. A fost exploatată politic", a afirmat fostul vicepremier Gabriel Oprea, în 2018. (sursa: Reporter Global)

Înainte eram obișnuiți ca mulți dintre politicieni să publice cărți în timp ce se aflau în închisoare, pentru a li se reduce pedeapsa, dar iată că s-a schimbat trendul. Fugarul Cristian Rizea, reținut în aceste zile de autoritățile de la Chișinău pentru a fi extrădat, a lansat din libertate cartea "Spovedania lui Rizea" și iată că și Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, care se afla pe motocicletă în coloana oficială a ministrului de Interne de atunci, lansează la rândul său o carte, amândoi încercând să-și regleze niște conturi cu adversarii politici. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.