Donald Trump își recunoaște, indirect, înfrângerea. A acceptat începerea procesului de transfer al puterii către Joe Biden


Donald Trump își recunoaște, indirect, înfrângerea. A acceptat începerea procesului de transfer al puterii către Joe Biden

Liderul american Donald Trump a admis, luni seară, începerea procesului de tranziţie oficială astfel încât democratul Joe Biden să îşi poată prelua funcţia de președinte al SUA, conform BBC.

La mai bine de două săptămâni de la derularea alegerilor prezidențiale, urmate de o perioadă tulbure în care președintele încă în funcție a contestat corectitudinea alegerilor din anumite state, declanșând acțiuni în instanță și solicitând renumărarea voturilor, echipa democratului a luat notă de o etapă care permite ''un transfer de putere paşnic şi fără probleme''. Potrivit BBC, mișcarea vine după ce Biden a fost declarat învingător oficial în statul Michigan, o lovitură majoră pentru Trump.

Preşedintele republican în exerciţiu nu a recunoscut, totuși, în mod direct victoria lui Joe Biden, promiţând să continue o ''luptă dreaptă'' în timp ce demersurile sale în justiţie se înmulţesc, fără succes, pentru a încerca să demonstreze fraude în alegerile din 3 noiembrie, relatează agerpres.ro.  

''Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand'' ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă ''ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru'', a scris Trump pe Twitter.

Această agenţie, GSA (General Services Administration), a trimis anterior o scrisoare prin care îl informa pe Joe Biden că este deschisă calea pentru tranziţie.

Administraţia Trump trebuie să recunoască oficial că Joe Biden este preşedintele ales pentru ca echipa de tranziţie a democratului să poată începe să primească informaţii clasate top-secret şi să discute cu echipele existente în diferitele ministere.

Învestirea noului președinte al Statelor Unite urmează să aibă loc pe 20 ianuarie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.