Un secretar de stat din MJ detonează demersul parlamentarilor de a-și da demisia: Vor primi pensie specială!


Un secretar de stat din MJ detonează demersul parlamentarilor de a-și da demisia: Vor primi pensie specială!

Avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, a precizat marți că parlamentarii care își dau demisia proclamând că nu vor beneficia de pensie specială vor primi de fapt respectivul privilegiu, conform art. 49 alin. 4 din Lege nr. 96/2006 (statutul deputaților şi senatorilor). 

CITIȚI ȘI: Demisia propriu-zisă a parlamentarilor USR, programată pentru luna decembrie. Ce prevede cadrul normativ privind acordarea pensiilor speciale pentru aleșii din Parlament cu mandat incomplet

De asemenea, liberalul a menționat că o parte dintre parlamentarii demisionari au invocat normele metodologice privind statutul parlamentarilor, potrivit cărora un parlamentar care nu are un mandat complet efectuat nu poate primi pensie specială. În acest context, Băcanu a atras atenția că normele metodologice sunt nelegale și, de asemenea, au valoare de act normativ secundar, fiind inferioare legii, care are statut de act normativ primar.

"Cei care isi vor da demisia din Parlament vor dubla de fapt numărul de beneficiari de pensii speciale

Decizia populistă de a-şi da demisia din Parlament, anunțată de cei doi păcalici ai politicii, Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, nu are ca efect decât dublarea numarului de beneficiari de pensii speciale prin intrarea în Parlament a supleanților. Aceştia vor sta în Parlament o lună dar vor primi conform legii (Statul deputaților şi senatorilor) aceleaşi beneficii ca şi cum ar sta un mandat întreg, scrie clar în lege.

Conform art. 49 alin. 4 din Lege nr. 96/2006 (statutul deputaților şi senatorilor): "Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar." Textul legii se citeste şi se interpretează astfel: orice persoană care a avut calitatea de deputat sau senator va primi pensie specială iar în cazul în care demnitatea a fost exercitată mai puțin de un mandat întreg, indemnizația va fi calculată pentru toată perioada de 4 ani.

Ca să înțelegem, luăm 3 exemple:

1. deputat cu mandat incomplet timp de 2 ani - pensie specială pentru 4 ani;

2. deputat cu mandat complet timp de 4 ani - pensie specială pentru 4 ani;

3. deputat pentru 6 ani - pensie specială pentru 6 ani.

Cum în urma demisionarilor, supleanții vor ocupa demnitățile publice din Parlament, practic efectul pervers al demisiei în masă a unor parlamentari este că numărul de beneficiari de pensii speciale se va dubla şi vor da niste sinecuri bune de bifat unor colegi de partid.

Nu am putut să nu observ că unii demisionari au invocat normele metodologice privind statutul parlamentarilor (art. 1 alin. 2 litera c). Într-adevăr, normele metodologice sunt în contradicție cu legea (sunt nelegale) şi prevăd că un parlamentar care nu are un mandat complet efectuat nu poate primi pensie specială. Trebuie însă precizat că normele metodologice au valoare de act normativ administrativ (secundar) şi sunt inferioare legii care este act normativ primar. Prin urmare, normele metodologice nu pot modifica legea şi nu pot restrânge aplicarea pensiilor speciale atât la demisionari cât şi la supleanți.

Cei care îşi dau demisia fie nu înțeleg deloc legea, fie vor să manipuleze emoția alegătorilor dând dovadă de cinism şi ipocrizie. Să faci asemenea trucuri electorale cu doua săptămâni înainte de alegeri, când tu ştii că nu vor produce niciun efect concret, înseamnă că iți desconsideri alegatorii şi le subestimezi inteligența.

Să-l plagiezi pe Dragnea (care si-a dat în 2016 demisia alături de Ciolacu) arată cât de departe sunt dispuşi să meargă unii politicieni pentru o margică de PR.

Soluția PNL este să abroge sau să impoziteze pensiile speciale iar un astfel de act normativ a fost deja adoptat de Parlament la inițiativa PNL şi este acum în analiză la Curtea Constituțională. PNL nu se va opri până când pensiile speciale nu vor fi eliminate!", a scris liberalul pe Facebook. 

Reiterăm că parlamentarii USR au anunțat ieri că își vor da demisia pentru a nu primi pensie specială, demisia propriu-zisă urmând să intre în vigoare în data de 18 decembrie. De asemenea, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, au anunţat luni că vor demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.