Candidata USR la parlamentare al cărei tată a fost prim-secretar PCR. Soțul ei e un traseist ex-USR care a făcut șpagatul între 5 partide, fiind în prezent în PMP


Candidata USR la parlamentare al cărei tată a fost prim-secretar PCR. Soțul ei e un traseist ex-USR care a făcut șpagatul între 5 partide, fiind în prezent în PMP

Ramona Tofan (nume de domnișoară Dospinescu), fiica lui Constantin Dospinescu, fost primar și prim-secretar al Partidului Comunist Român la Piatra Neamț, între 1980 și 1986, candidează pe poziția a doua din partea USR Neamț la Camera Deputaților. 

Conform publicației locale vestea.net, cei care l-au cunoscut pe activistul comunist Constantin Dospinescu (între timp decedat) nu-l descriu nici ca pe vreun activist turbat care să fi cerut trimiterea oamenilor în pușcărie, dar nici ca pe vreun erou disident. 

"Era cam ca toți de la Neamț, bătea din călcâie și lăsa capul în jos când se uita Maria Gheorghe la el și foarte zmeu cu subordonații. Poate studiile făcute mai târziu, poate altceva făcuseră din el un om extrem de suspicios cu cei din jurul lui iar pe subordonați îi teroriza cu suspiciunea dusă la nivel extrem. Dacă era contrazis pe vreun subiect, se refugia în șabloane de propagandă, zicea la greu despre conducătorul iubit, tezele de partid etc. Un personaj mediocru, mic, și nu mă refer la înălțime, nu, era majoritatea celor promovați de PCR din rândul maselor, din producție, oameni care știau că dacă mișcă în front se întorc de la plimbatul la ședințe din nou la șaibă", l-au descris cei care l-au cunoscut pe fostul activist.

De asemenea, trecem în revistă faptul că soțul Ramonei Tofan, Salvadori, a fost vicepreședinte PNŢCD Neamț și, din 1999 până la începutul lui 2001, președintele Fondului Proprietății Private Neamț. În 2012, acesta a revenit în politică și a candidat la alegerile locale din partea PSD, în epoca USL, pentru a deveni consilier local. În 2016, Salvadori s-a înscris în Partidul Verde, din partea căruia a candidat la primărie. 

În 2018, Salvadori Tofan a intrat în USR. În anul 2020, Salvadori Tofan s-a înscris în PMP, candidând pentru un post de consilier local, așa cum o arată și o poză de pe profilul de Facebook. 

Ce scrie vestea.net despre Salvadori și cariera de pesedist: "USR-iştii mai tineri sau care au fost mai mult plecţi prin străinătate (la muncă sau la studii) nu îşi prea mai aduc aminte de PNŢCD. Pentru ei, reamintim că este vorba de un partid care a dat şi pe unul dintre preşedinţii României (Emil Constantinescu) dar a fost şi vârful de lance al guvernării CDR (o alianţă din care PNŢCD a făcut parte).

Ei bine, Salvadori Tofan a fost la acel moment unul din apropiaţii deputatei Gabriela Radu (şefa PNTCD Neamţ). Ba chiar om de încredere din moment ce a fost nu doar vicepreşedinte PNŢCD ci, pentru mai bine de un an (din 1999 până la începutul lui 2001) preşedintele FPS Neamţ. Mai clar, Fondul Proprietăţii Private, adică acea instituţie care organiza privatizările pe care le câştigau, la Neamţ, mai ales… baronii PSD (...)

După ce PNŢCD nu a mai fost o trambulină pentru cariere de succes, Salvadori Tofan s-a retras pentru o vreme în zona afacerilor. Revine în politică şi în administraţie în epoca PDL dar în opoziţie şi, prin 2012, cu USL-ul care era pe val atunci. Pe lista Uniunii Social-Liberale, fostul ţărănist era candidat la alegerile locale din partea PSD şi devine consilier local

Social-democraţii de azi îşi mai amintesc cum la şedinţele de partid judeţene sau zonale, bietul Salvadori Tofan – care a fost o perioadă preşedintele PSD Horia! – se cam înverzea la faţă când PSD-iştii vorbeau despre trista moştenire lăsată de guvernări anterioare, democrată, liberal-democrată sau ţărănistă".

Deși a fost șef de organizație în PSD, Salvadori Tofan a ajuns și președintele USR Horia. La scurt timp, soția acestuia a devenit, dintr-o dată, preşedintele USR Piatra Neamţ "după o şedinţă în care nu a fost remis niciun comunicat presei ca să afle opinia publică cine e şeful organizaţiei din capitala de județ", a mai precizat jurnalistul Daniel Vinca de la vestea.net. 

În ceea ce îl privește pe tatăl Ramonei Tofan, am pus accentul pe activitatea lui de PCR-ist exact în același registru în care am făcut-o și în situația privind tatăl medicului Alexandru Rafila, desigur în cazul al doilea fiind vorba despre un torționar. Dar, pe de altă parte, considerăm că opinia publică are dreptul să cunoască și detaliile precum cele prezentate mai sus, cu mențiunea că fiecare persoană răspunde direct doar pentru faptele sale. 

"Prin prisma acestor detalii, este evident că actuala șefă a USR Piatra Neamț nu a avut acea copilărie marcată de privațiuni sau cu momente în care să fi stat la coadă la lapte de la ora 5 dimineața, cum au trăit colegii ei de generație", a mai subliniat vestea.net

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.