LEGĂTURA DE AFACERI Dan Tudorache-Ion Ceban. Firma ce urma să „betoneze” Pădurea Băneasa și Parcul Herăstrău se pregătește să ia cu asalt Chișinăul. COMBINAȚII pesedisto-socialiste pe ruta România- R. Moldova


LEGĂTURA DE AFACERI Dan Tudorache-Ion Ceban. Firma ce urma să „betoneze” Pădurea Băneasa și Parcul Herăstrău se pregătește să ia cu asalt Chișinăul. COMBINAȚII pesedisto-socialiste pe ruta România- R. Moldova

Pădurea Băneasa și Parcul Herăstrău au scăpat, pentru moment, de rechinii imobiliari. Pesedistul Dan Tudorache a pierdut alegerile pentru Primăria Sectorului 1 și, odată cu ele, posibilitatea de a transforma cele două oaze ale Bucureștiului în cvartale de fier-beton.  

Clotilde Armand (USRPLUS), noul primar al Sectorului 1, este cea care a devoalat public, înainte de alegeri, intențiile oneroase ale unui primar pus deja sub acuzare de către procurorii anticorupție ai DNA, pentru luare de mită și spălare de bani.  

Instrumentul prin care Tudorache voia să lase Pădurea Băneasa și Parcul Herpstrău la cheremul dezvoltatorilor impbiliari se numește SC Vego Concept Engineering SRL din București.

Despre această firmă, Clotilde Armand a scris pe Facebook că a fost angajată angajată de fostul primar pesedist să elaboreze Planul Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 1. Plan care, ulterior, a fost suspendat de Tribunalul București pentru o sumedenie de nereguli.  

Patron al SC Vego Concept Engineering SRL din București este Virgil Profeanu (foto). Potrivit unei investigații a ziarului „Libertatea”, Virgil Profeanu „capătă planuri urbanistice pe bandă rulanță, dar nu este recunoscut drept arhitect de către Ordinul Arhitecților din România”.

 

„Deși este tenor și teolog la bază, Virgil Profeanu se prezintă drept excelent manager în urbanism și a pus mâna pe mai multe Planuri Urbanistice Zonale- sectorul 4, sectorul 6, sectorul 1. În desfășurarea are și Planul Urbanistic General pentru Popești- Leordeni. Firma sa lucrează la PUZ cu alte trei companii și toate patru au contracte cu dezvoltatori”, a scris cotidianul „Libertatea”.

Pentru PUZ-ul din Sectorul 6, firma Vego a primit prin încredințare directă 116.480 lei (24.069 euro) de la fostul primar pesedist, Gabriel Mutu, fapt dezvăluit de aceeași Clotilde Armand.

Tandemul Tudorache- Ceban

Relațiile dintre Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, și Ion Ceban, actualul primar de la Chișinău, au fost destul de strânse, în special ân materie de proiecte comune pe bani mulți.

În decembrie 2019, Ion Ceban a venit la București prilej cu care s-a întâlnit cu Dan Tudorache. cei doi au parafat o serie de proiecte, în interesul, desigur, locuitorilor din cele două Capitale. Unul dintre proiecte se referă la consolidarea corpului A al Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, în cadrul unui proiect de restaurare în valoare de aproape 62 de milioane de lei.  

„Sperăm să fie reabilitat grație relațiilor stabilite între Pretura sectorului Centru din Chișinău și Sectorul 1 al Bucureștiului, legături orientate spre inițierea și dezvoltarea proiectelor în diverse domenii ale sectorului public”, a scris Ion Ceban (foto) pe Facebook cu acel prilej.

La acel moment, s-a petrecut și o ciudățenie.  Primăria Bucureşti a infirmat informaţia că primarul de Chişinău, socialistul Ion Ceban, ar fi fost invitat de Gabriela Firea într-o vizită oficială la Bucureşti. Asta în contextul în care chiar Ion Ceban a precizat public că a fost invitat de Gabriela Firea și că va da curs invitației să întreprindă o vizită în România. Cum Gabriela Firea se pregătea să candideze la Primăria Capitalei s-a gândit că asocierea cu Ion Ceban va da naștere speculațiilor că este apropiată de oamenii Moscovei. Lui Tudorache, însă, nu i-a fost rușine să se întâlnească cu edilul-șef al Chișinăului.

O consecință a relației apropiate dintre Dan Tudorache și Ion Ceban a fost faptul că SC Vego Concept Engineering SRL din București s-a lansat în afaceri și la Chișinău.  Nu direct, ci prin intermediul Asociației Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă (ACCDD), condusă de Virgil Profeanu, patronul Vego.

ACCDD s-a oferit să realizeze gratuit Planul de Urbanism General (PUG) al Chișinăului, mai exact planul de dezvoltare a orașului pe termen mediu și lung, la scurt timp după ce socialistul Ion Ceban a ajuns primar al orașului, în toamna lui 2019. Asociația s-a oferit să presteze gratuit servicii în valoare de 500.000 de euro (10 milioane de lei moldovenești), cu condiția să păstreze drepturile de autor.  

Cum la București scandalurile în jurul SC Vego Concept Engineering SRL se țineau lanț, în special grație dezvăluirilor lui Clotilde Armand, în 10 martie 2020, Consiliul Municipal Chișinău (CMP) a votat, cu excepția reprezentanților PSRM și PDM, pentru resingerea ofertei de sponsorizare a ACCDD, pe motiv că asociația bucureșteană nu dispune de expertiză necesară și a lucrat în beneficiul companiilor de construcții.

Ion Ceban merge mai departe

În ciuda acestui vot, primarul Ion Ceban vrea să meargă înainte cu acest proiect. La începutul lunii noiembrie a.c., șefa Direcției Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare din Primăria Chișinău, Svetlana Dogotaru, a făcut pe blogul personal o serie de precizări din care reiese, în mod limpede, că se va continua colaborarea cu Asociația Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă.

„Nu este abrogată nici una din deciziile CMC referitor la elaborarea PUG. Punctul la care suntem opriți este lipsa avizului asupra contractului de la Comisia economie și buget. Această comisie a întors proiectul contractului la reexaminare, fără ca să facă careva obiecții asupra textului documentului, după care nu a mai reluat examinarea.  

În cadrul ședinței comisiei nu s-a discutat pe subiect, nu s-au făcut obiecții la documentul prezentat spre examinare”, a scris Dogotaru.

Ea a punctat că CCDD a făcut o adresă, prin care a stabilit un termen până la care oferta de sponsorizare făcută Primăriei Chișinău este valabilă. Ulterior, dacă Primăria nu reușește să-și rezolve problemele, își rezervă dreptul de a retrage oferta.  

„Mesajul este clar: dacă nu dorim acest ajutor, trebuie să fim onești și să recunoaștem pe căi oficiale că nu acceptăm oferta, dar nu prin apropouri la emisiuni. Personal, nu-mi asum acest rateu de fonduri, cu atât mai mult în situația, când același consiliu nu a aprobat un buget pentru elaborarea PUG pentru 2020.

Am solicitat dlui director Profeanu să prelungească termenul de valabilitate a ofertei, sper să obținem acceptul și să fie depășite neînțelegerile, pentru a nu pierde această oportunitate”, a adăugat Svetlana Dogotaru.

DNA poate opri distrugerea Chișinăului

Pentru că l-a pus deja sub acuzare pe fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, Direcția Generală Anticorupție (DNA) este cea care poate împiedica SC Vego Concept Engineering SRL să finalizeze afacerea la Chișinău.

De aceea, vestea punerii sub acuzare lui Dan Tudorache (foto) pentru luare de mită și spălare de bani a ajuns cu siguranță până la Chișinău.

Dosarele lui Tudorache de la DNA nu vizează, în momentul de față, posibilele legături ale acestuia cu SC Vego SRL, dar asta nu înseamnă că, dacă ancheta va fi extinsă, nu se poate ajunge și acolo.

Lucru remarcat pe Facebook de Sorin Ioniță, reprezentant al think-tank-ului „Expert Forum”. El a comentat pe larg acest subiect.

„Un caz foarte important şi pentru Chişinău: Dan Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1, era principal contact politic la Bucureşti al primarului socialist Ion Ceban şi sprijinitor al grupului VEGO, autor de PUZ-uri anulate acum în instanţe. VEGO e vedetă la Chişinău, unde a făcut oferta bizară de a realiza gratis Planul General de Urbanism al oraşului, adică strategia de dezvoltare pe termen lung. Foarte probabil a ajuns acolo pe filiera PSD-PSRM.

Societatea civilă din Moldova suspectează un PUG distrugător, în avantajul imobiliarilor, având în vedere cum arată proiectele lor din Bucureşti, care măcelăresc spaţiile verzi. De ce ar face altfel acolo?  

Primarul Ion Ceban şi arhitecta-șefă, Svetlana Dogotaru, sunt mari fani VEGO. Ultima a vărsat în presa din Moldova propaganda neagră contra Clotildei Armand doar pentru că Armand vorbea de rău VEGO.

Acum după ce Clotilde s-a ales, PSD a pierdut Bucureştiul, iar contactul lor, Dan Tudorache de la Sectorul 1, a intrat pe mâna DNA, e un pic de derută cu urbanismul la Chişinău.  

VEGO nu apare în dosarele pe care a fost audiat fostul primar de la Sectorul 1, dar povestea abia începe, nu se ştie ce apare în viitor.  

E posibil ca ei să nu mai aibă resursele şi energia pentru a face şmecherii prin ţara vecină şi să lase de izbelişte pe Ceban şi Dogotaru, pentru că sunt totuşi o afacere de apartament a unui personaj ciudat, tenor şi teolog, fără studii de arhitectură dar cu evidentă crîşă politică.

Ori, dimpotrivă, dacă ce le cad sursele de venituri în România, e posibil să mărească presiunea pe parteneri la Chişinău.  

În contextul schimbărilor politice din Moldova (victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova- n. red.), vom vedea în fine o anchetă DNA transfrontalieră, pe afaceri făcute de cetăţeni români în ambele state?  

Moldovenii aşteaptă de multă vreme ca DNA să treacă Prutul”, a scris Sorin Ioniță pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.