Avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în MJ: Guvernul NU poate da OUG pentru a elimina pensiile speciale ale parlamentarilor!


Avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în MJ: Guvernul NU poate da OUG pentru a elimina pensiile speciale ale parlamentarilor!

Continuă disputa privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Senatorul PSD Lucian Romașcanu a solicitat marți seară, într-o intervenție telefonică la B1TV, ca Guvernul Orban să dea o OUG privind eliminarea pensiilor speciale aferente parlamentarilor. În acest context, avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, prezent în emisiune, a explicat motivul pentru care nu se poate da o astfel de OUG, întrucât ar pica inevitabil la CCR. 

CITIȚI ȘI: Un secretar de stat din MJ detonează demersul parlamentarilor de a-și da demisia: Vor primi pensie specială!

Romașcanu: Domnul Orban ar putea să rezolve printr-o simplă OUG această chestiune.  

Băcanu: O OUG prin care să desființăm o pensie nu e o chestiune viabilă. Avem CCR care s-a pronunțat că prin OUG nu poți să restrângi drepturi și libertăți. E o decizie a CCR din 6 mai pe OUG 1/1999. CCR ne-a spus expres că nu poți să restrângi drepturi și libertăți prin OUG. Tocmai de aceea așteptăm ca Parlamentul să găsească o soluție. Avem acel proiect de lege inițiat de PNL și care a fost adoptat încă din vară și care are termen la CCR pe 8 decembrie. Pentru mine e foarte greu să înțeleg de ce trenează o soluție de aproape jumătate de an la CCR.  

Romașcanu a plusat cu solicitările populiste către Executiv. Concret, pesedistul a cerut Guvernului Orban să dea o OUG privind impozitarea pensiilor speciale. Replica avocatului liberal a venit imediat, acesta atrăgându-i atenția lui Romașcanu că există deja un astfel de proiect de lege pe masa CCR, iar pe cale de consecință Executivul nu poate da o OUG similară, întrucât nu ar trece testul de constituționalitate. 

Romașcanu: Singurul lucru pe care ar putea să-l facă e să dea o OUG de impozitare a pensiilor și am scăpat de această problemă.  

Băcanu: Domnul Romașcanu nu cred că își aduce aminte ce s-a votat în Parlament. Proiectul de lege al PNL care are termen pe 8 decembrie la CCR este unul care fix asta face și anume impozitează. Guvernul nu poate veni cu o OUG atât timp cât există un proiect de lege care e blocat la CCR. Domnule Romașcanu, probabil nu știți cum se aplică principiul cooperării loiale între instituțiile statului. Nu putem să dăm o OUG care să aibă un conținut similar cu o lege care a trecut deja de Parlament pentru că am încălca tocmai acest principiu și am crea un paralelism legislativ. Am avea două acte normative cu același conținut. O astfel de OUG ar pica în două săptămâni la CCR.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.