Gheorghe Falcă: "PSD a adâncit dependența românească de gazele rusești!". Planurile liberalilor privitoare la sporirea independenței energetice prin valorificarea potențialului de la Marea Neagră


Gheorghe Falcă: "PSD a adâncit dependența românească de gazele rusești!". Planurile liberalilor privitoare la sporirea independenței energetice prin valorificarea potențialului de la Marea Neagră

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a declarat că independența energetică a României ar putea fi asigurată aproape integral în cazul în care am valorifica potențialul energetic de la Marea Neagră. 

"Independența energetică a României poate fi asigurată aproape integral prin valorificarea potențialului energetic de la Marea Neagră. Gazele naturale din Marea Neagră și energia eoliană ce poate fi produsă în largul coastei maritime românești ar transforma România într-un exportator net de energie și ar produce un mixt necesar pentru dezvoltarea economiei naționale și pentru consumatorii casnici", a precizat europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă.

Totodată, liberalul a subliniat că PSD a alungat mai mulți investitori care ar fi facilitat exploatarea gazelor de la Marea Neagră, pesediștii crescând pe cale de consecință dependența românească de gazele rusești. 

"Din păcate, legislația anti-dezvoltare promovată de PSD a alungat din țară în ultimii ani companii americane și poloneze care erau interesate să investească în exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră, ceea ce a adâncit dependența românească de gazele rusești. De aceea, majoritatea formată în jurul Partidului Național Liberal va  adopta o legislație offshore prietenoasă cu investitorii din energie", a mai zis eurodeputatul. 

În acest context, europarlamentarul PNL a reliefat faptul că Guvernul Orban are în plan readucerea investitorilor alungați de PSD, independența energetică fiind o chestiune ce ține de siguranța națională. 

"Guvernul liberal își propune însă să dezvolte sistemul energetic românesc, alături de partenerii noștri euro-atlantici, deoarece aceasta este o componentă ce ține de siguranța națională. Scopul nostru este să aducem înapoi companiile americane și poloneze alături de care vrem să muncim pentru viitorul României", a adăugat liberalul. 

De asemenea, europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a precizat că Marea Neagră ne oferă nu doar energie convențională, ci și energie verde.

"UE a adoptat o strategie verde care cuprinde și energia din surse regenerabile offshore, prin care stabilește un obiectiv extrem de ambițios în ceea ce privește instalarea turbinelor eoliene în largul coastelor. Strategia cuprinde atât turbine fixate pe fundul mării cât și turbine flotante. În acest domeniu, UE deține deja o tehnologie modernă, sigură și eficientă. România poate prelua acest model de la țări mult mai dezvoltate în domeniu, precum Olanda, Norvegia și Danemarca. Toate acestea pot asigura pentru economia națională și pentru consumatori energie ieftină și sustenabilă dar și un mediu ecologic cât mai curat pe care să îl lăsăm generațiilor viitoare", a conchis europarlamentarul PPE. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.