Alianță anti-Justiție în Parlamentul de la Chișinău. PSRM și Partidul Shor au respins evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din R. Moldova. Propunerea a fost făcută de PAS, partidul Maiei Sandu


Alianță anti-Justiție în Parlamentul de la Chișinău. PSRM și Partidul Shor au respins evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din R. Moldova. Propunerea a fost făcută de PAS, partidul Maiei Sandu

Inițiativa evaluării externe a judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova a fost respinsă, în urmă cu două zile, de Parlamentul de la Chișinău, din cauza majorității de facto PSRM- Partidul Shor. Deputații celor două partide nu au susținut un amendament la Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, respins, în consecință, cu 38 de voturi.  

Autorul amendamentului a fost deputatul PAS Sergiu Litvinenco.„Respingerea de facto a mecanismului, înseamnă păstrarea status-quo-ului în justiție. Adică, lucrurile vor degrada așa cum au degradat până în prezent”, a precizat  Sergiu Litvinenco, în plenul Parlamentului.

„Deputaţii lui Dodon şi Şor se tem de acest mecanism, de aceea au blocat singura posibilitate reală de a curăţa sistemul de justiţie corupt. Prin votul de azi (joi- n.red.), ei au aruncat la gunoi mandatul a aproape un milion de oameni! De facto, avem o guvernare care exercită puterea de stat în numele unui personaj alungat de la puterea prin votul poporului. Iar asta nu este altceva decât uzurparea puterii de stat în sensul art. 2 din Constituţie!”, a adăugat el.

„Socialiștii cu Shor blochează evaluarea externă a judecătorilor! Majoritatea Dodon- Shor se cimentează. Rușine! Poporul va sparge betonul alianței! #Anticipate”, a scris pe Facebook și deputatul Mihai Popșoi (PAS), vicepreședinte al Parlamentului.

În replică, deputatul socialist Vasile Bolea a susținut că prioritară este consolidarea capacităților instituțiilor din Republica Moldova în domeniul justiției, dar nu evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.  

În opinia sa, acest atribut trebuie să revină Consiliului Superior al Magistraturii. „Este altceva că acolo casta judecătorilor activează din punct de vedere corporativist și aici trebuie să facem regulă, dar să le dăm posibilitatea judecătorilor onești să organizeze Adunarea Generală a Judecătorilor, să determine cine merită să-i reprezinte în CSM”, a menționat Bolea.

Colegul său de la PSRM, deputatul Grigore Novac, a comentat: „Cine și de unde sunt acești evaluatori, cei de la PAS-ul Maiei Sandu nu vreau să ne spună, însă este cert un lucru, că aceste acțiuni vin să submineze din suveranitatea țării și din independența justiției”.

Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementare au fost aprobate joi de Parlamentul Republicii Moldova. După mai multe ore de dezbateri, proiectul Strategiei a fost aprobat cu voturile a 49 de deputați, din cei 87 prezenți în sală.

FOTO: Deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Mihai Popșoi

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.