Tudorel încearcă să pozeze într-un protector al justiției, insinuând că a apărat-o cu mai multă înverșunare chiar și decât protestatarii din Piața Victoriei. Minciunile acestuia, demontate de Ana Birchall


Tudorel încearcă să pozeze într-un protector al justiției, insinuând că a apărat-o cu mai multă înverșunare chiar și decât protestatarii din Piața Victoriei. Minciunile acestuia, demontate de Ana Birchall

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, încearcă zilele acestea într-un mod jenant să își spele imaginea mult pătată de activitatea pe care a avut-o la minister în perioada guvernării PSDragnea. Astfel, după anunțul DNA conform căruia fostul primar al Sectorului 1, pesedistul Dan Tudorache, s-a ales cu un dosar penal, Tudorel a precizat pe Facebook, într-un mesaj pe care l-a șters după o oră în stilul său caracteristic, că acum înțelege de ce fostul edil menționat anterior îi cerea să dea OUG privind amnistia și grațierea. 

În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a demontat manipularea lui Tudorel, subliniind că Tudorache nu avea statutul necesar în partid pentru a solicita o OUG precum cea privind amnistia și grațierea sau pentru a amenința membri ai Guvernului cu revocarea din funcție. 

Dar ceea ce trebuie subliniat e că Tudorel Toader știa dinainte să fie numit ministru că are misiunea de a da o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea pentru a-i scăpa pe anumiți exponenți ai clasei politice de pușcărie.

"Ieri am citit această postare a domnului TT prin care, încă odată, dă dovadă de un tupeu și de o ipocrizie greu de întâlnit sau egalat. Adevărul este că "dizidentul neamului", domnul TT, minte cu nerușinare! În realitate, domnul TT a știut de amnistie și de grațiere ÎNAINTE să fie numit ministru. De unde știu? Simplu: la momentul la care a preluat de la mine (eu fiind atunci ministru interimar al justiție) mandatul de ministru eu i-am spus textual față în față "sper că nu ați acceptat să dați amnistia, grațierea și revocarea celor 2: LCK și Augustin Lazăr". Moment în care "dizidentul neamului" mi-a răs ironic în față! Probabil că își aplica propria "ievaluare" dar oare de ce insistă să mintă cu atâta tupeu eu nu înțeleg!? Are sens să ne mai întrebam de ce domnul TT nu spune și ce angajamente își lua, nu de puține ori, în fața CEX- urilor PSD la care cu siguranță a participat??? M-a bufnit râsul când am citit că Tudorache îl amenință cu remanierea. Este de notorietate că, în realitate, acest primar (preocupat de diamante) avea putere în partid să îl remanieze pe TT fix egală cu ZERO! Eu tot nu înțeleg de ce TT ține cu tot dinadinsul să se facă de rușine mințind și manipulând în halul acesta?!", a scris Birchall pe Facebook. 

După mesajul Anei Birchall, Tudorel Toader a mai revenit cu o postare, destul de bizară, în care se bătea cu pumnul în piept că el a rezistat în fața presiunii multor politicieni, din mai multe partide, care cereau OUG pe amnistie și grațiere. De remarcat este că nu a contrazis nimic din ceea ce a spus Birchall cu o zi în urmă. 

Realitatea este însă alta decât cea pe care încearcă să o expună artizanul recursului compensatoriu și anume că acesta a ales să ciopârțească justiția prin alte mijloace adiacente, temându-se că o OUG pe amnistie și grațiere s-ar solda cu o reacție extrem de dură a forurilor internaționale, dar și cu proteste de o magnitudine mult mai mare decât în cazul OUG 13. Amintim că în urma protestelor anti-OUG 13, Ana Birchall a asigurat interimatul la Ministerul Justiției, dar nu a fost confirmată în funcție în momentul în care a refuzat ideea unei OUG pe amnistie și grațiere. Birchall declara pe 11 februarie 2017, la preluarea mandatului de ministru interimar al Justiției, că "nu va face nimic" pentru a împiedica lupta anticorupție și, totodată, că va avea un dialog constant cu protestatarii din Piața Victoriei, respectiv societatea civilă, abordări care au nemulțumit camarila PSDragnea, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu fiind nevoiți să-l aducă de la Iași pe Tudorel Toader pentru a le face mendrele cu iz mafiot. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.