Portret de candidat. Veaceslav Șaramet, candidat la Senat, în Diaspora, din partea ProRomânia: ”Diaspora merită mai mult respect de la București”


Portret de candidat. Veaceslav Șaramet, candidat la Senat, în Diaspora, din partea ProRomânia: ”Diaspora merită mai mult respect de la București”

Vorbim prea mult despre politicienii cu notorietate. Fie că îşi continuă cariera, după multe mandate, fie că nu au mai prins loc pe liste, deși sunt foarte cunoscuți. 

Proiectul Portret de candidat îşi propune să le ofere un spațiu de exprimare celor care încă nu sunt familiari publicului. Dar care au ceva să îi propună acestuia. 

Invitați sunt candidați la alegerile parlamentare care se prezintă pentru prima dată. Oameni deja realizați într-un domeniu profesional, care au intrat după aceea în politică. 

Invitatul de astăzi este Veaceslav Șaramet, medic stomatolog, originar din Republica Moldova, fost Secretar de stat pentru românii de pretutindeni Candidează pentru Senat, în circumscripția Diaspora, din partea ProRomânia. 

Cine sunteți, domnule Veaceslav Șaramet, și ce căutaţi în politică?

De profesie sunt medic, iar în suflet sunt un ONG-ist. Experiența pe care am acumulat-o în anii de voluntariat m-a ajutat să devin Secretar de Stat pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul României. Activitatea civică am început-o în facultate, odată cu înființarea Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. Ulterior am contribuit la nașterea și consolidarea asociațiilor de studenți basarabeni în toată România, asociații care reprezintă interesele acestora, îi ajută să se integreze în societatea românească și de asemenea formează legături cât mai strânse între elevii și studenții basarabeni. Astfel, s-a creat o Federație la nivel național cu mine președinte fondator. 

Printre numeroasele proiecte pentru tineret, am lansat și campania „Podul de cărți”, observând că în Republica Moldova, 70% – 80% din cărțile bibliotecilor școlare sunt tipărite în alfabetul chirilic, nu în limba română, donând peste Prut peste 200.000 de cărți în limba română. În calitate de Secretar de Stat, în perioada 2017-2018, am reușit prin activitățile întreprinse împreună cu echipa din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, să facem o diferență atât pentru românii din Republica Moldova, din comunitățile istorice, cât și din diaspora de mobilitate. 

Astăzi sunt membru în Colegiul Medicilor Stomatologi din București și președinte al Patronatului Antreprenorilor din Republica Moldova. Cu experiența pe care am acumulat-o, știu că sunt pregătit și e timpul să-mi asum rolul de a reprezenta românii din diaspora cu mândrie în viitorul Parlament de la București. 

Ce le propuneți alegătorilor din Diaspora? De ce să vă voteze? 

Obiectivele mele în calitate de senator de diaspora în mandatul 2020-2024 le-am împărțit în câteva domenii prioritare pentru mine: educație, sănătate, debirocratizare și digitalizare, „Diaspora Acasă!”, subvenții și alocații, autostrada București – Chișinău. Iată câteva din obiective din aceste domenii: 

● Susținerea cursurilor de limbă română în cadrul comunităților de români din afara granițelor. 

● Identificarea problemelor și soluțiilor privind exodul medicilor din România. Colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale și asociațiile de profil; 

● Imaginea României peste hotare – voi promova adevărații ambasadori ai României peste hotare oferind tot suportul necesar ONG-urilor și asociațiilor din Diaspora; 

● Înapoi acasă. Dezvoltarea unui program de reintegrare a românilor reîntorși în câmpul muncii din România; 

● Voi susține digitalizarea serviciilor consulare oferite de Ambasadele și Consulatele României din toată lumea. Eliminarea birocrației și simplificarea procedurilor; 

● Înființarea unui Minister cu drepturi depline pentru Românii de Pretutindeni. Diaspora merită mai mult respect de le București; 

● Identificarea și motivarea tinerilor care își fac studiile peste hotare să revină acasă. 

Lista rămâne deschisă și orice cetățean îmi poate scrie pe email, whatsapp sau rețele de socializare propunerile și ideile sale. ProRomânia a votat împotriva măririi numărului de parlamentari pentru Diaspora.

Veți accepta, în aceste condiții, un eventual portofoliu parlamentar primit în urma redistribuirii voturilor din țară, chiar dacă în Diaspora ProRomânia nu este printre primele două partide, câte locuri de senator sunt?

PRO România nu a votat împotriva măririi numărului de parlamentari pentru Diaspora, ci a votat pentru, conștientizând faptul că românii din afara granițelor trebuie să fie reprezentați corespunzător în cadrul Parlamentului României. Având în vedere că sunt doar două locuri de senator, ambele mandate vor fi acordate prin redistribuire, întrucât, pentru a câștiga mandatul în prima etapă, candidatul trebuie să obțină majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul Diaspora.

La ultimele alegeri în Diaspora a fost o mobilizare masivă împotriva PSD, din care provine o mare parte din conducerea ProRomânia. Victor Ponta și Calin Popescu Tăriceanu sunt persoane detestate de către românii de pretutindeni. Credeți că este posibil sa fiți un candidat de fațadă, care să „vopsească, într-un fel, gardul”

Oamenii înțeleg că la algerile parlamentare se votează omul care îi va reprezenta în Parlamentul României. Așadar, să știți că indiferent de simpatia pentru un partid sau altul, aceștia conștientizează că se votează omul. Omul care merge în fața lor să le ceară votul trebuie să fie bine pregătit, să aibă un plan bine pus la punct și niște obiective foarte bine stabilite, care să se axeze pe nevoile acestora. 

Primul lucru pe care îl veţi face în Parlamentul României? Din ce comisii parlamentare doriţi să faceţi parte? 

Primul lucru pe care îl voi face în calitate de viitor senator este să mă asigur că idiferent cine va forma guvernul, capitolul Diaspora să nu fie pe ultimul loc și să aibă doar o pagină. Românii de pretutideni merită mai mult de la București. Îmi doresc să fac parte din Comisia pentru comunitățile de români din afara țării, Comisia pentru afaceri europene și de ce nu, Comisia pentru Sănătate. 

Cum vedeţi raportul dintre Stat şi cetăţean? Până unde trebuie să intervină Statul în economie? 

Fiind o persoană care crede în principiile de stânga, eu cred în statul social, stat social care în perioade de criză își demonstrează importanța. Statul social se comportă ca un stabilizator, acoperind marile riscuri ale vieţii și asigurând demnitatea umană, asigurările de sănătate, șomaj și pensie. 

Ce raport trebuie să fie între Stat si Biserică? 

Atât statul, cât și Biserica au în rol important în societatea românească. Personal cunosc foarte mulți preoți care se implică în proiecte sociale în comunitatea din care fac parte. Un lucru extraordinar. În aceste vremuri de pandemie orice ajutor venit pentru cetățeanul de rând este important. 

Basarabia este România? Ce agendă trebuie să avem în relația cu Republica Moldova? Ce proiecte aveți pentru românii din teritoriile istorice?

Cu siguranță Basarabia este România. Nu există nicio îndoială. Și, așa cum aminteam anterior, iată câteva din obiectivele care vizează frații de peste Prut: 

● Susținerea dezvoltării sistemului sanitar din Republica Moldova prin aducerea lui la același nivel cu cel din România; 

● Atragerea de proiecte europene pentru modernizarea / dotarea spitalelor unităților administrativ-teritoriale din România ș din Republica Moldova, mai ales pentru Unități de Primiri Urgențe și Ambulatoriilor de specialitate; 

● Dezvoltarea și susținerea unei strategii de mobilitate a tinerilor din Republica Moldova în UE; 

● Deblocarea și digitalizarea procesului de transcriere a certificatelor de naștere și căsătorie la secțiile de stare civilă din România; 

● Clarificarea legislației și relațiilor privind recunoașterea diplomelor medicilor din Republica Moldova. Eliminarea birocrației și simplificarea procedurilor printr-un proiect de lege clar sau prin adoptarea rapidă a unei Hotărâri de Guvern. 

Ultima carte pe are ați citit-o? Ultimul film pe care l-ați văzut?

Ultima carte pe care am citit-o este „1984” a lui George Orwell, o carte extrem de actuală. Iar ultimul film este „Discovery” pe Netflix.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.