EXCLUSIV PATREON | SUA, țara cu 16 servicii secrete. Cum sunt controlate civil acestea în mod eficient


EXCLUSIV PATREON | SUA, țara cu 16 servicii secrete. Cum sunt controlate civil acestea în mod eficient

În SUA îşi desfăşoară activitatea nu mai puţin de 16 servicii secrete. Cele mai cunoscute dintre ele sunt Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), serviciul de informaţii externe, Biroul Federal de Investigaţii (FBI), aflat în subordinea Ministerului Justiţiei, care este, deopotrivă, agenţie de combatere a criminalităţii şi serviciu de contraspionaj, și Secret Service, care asigură paza înalților demnitari americani.

Majoritatea serviciilor secrete din SUA sunt  în subordinea Departamentelor,  echivalentele ministerelor românești. Fiind republică prezidențială, Președintele este și Prim-ministru și, implicit, șeful Departamentelor.

Serviciile secrete din SUA sunt reunite sub cupola Comunității de Informaţii, care trebuie să le coordoneze și care este condusă de Directorul Informaţiilor Naţionale. Acesta este principalul sfătuitor al Preşedintelui în chestiuni de ”intelligence”, așa cum este numită activitatea de informații.

Acest articol este disponibil integral cititorilor Podul care ne sprijină financiar pe Patreon. Devino unul dintre ei, accesând linkul de mai jos.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.