ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Statul român își bate joc de VOTUL Diasporei. Mii de voturi nu au ajuns la destinație. În secțiile de votare bate vântul. De ce nu vin românii la urne? Un fost ambasador reacționează: „Democrație de mucava, stat de drept eșuat, instituții falimentare, țară la cheremul unei găști”


ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Statul român își bate joc de VOTUL Diasporei. Mii de voturi nu au ajuns la destinație. În secțiile de votare bate vântul. De ce nu vin românii la urne? Un fost ambasador reacționează: „Democrație de mucava, stat de drept eșuat, instituții falimentare, țară la cheremul unei găști”

La secțiile de votare din străinătate, unde românii își pot exprima opțiunea electorală pe 5 și 6 decembrie, prezența este extrem de redusă. Agitația și forfota de la europarlamentare sau prezidențialele de anul trecut au fost înlocuite de o liniște apăsătoare, delegații din secții de vot anunțând deja în social media că va fi probabil un record de „neparticipare”, motivele fiind diverse: dezamăgire, pandemie, lipsa documentelor și, firește, dezinteres. 

În plus, un număr uriaș din voturile diasporei ar fi fost pierdute de Poșta Română sau, în orice caz, nu au mai ajuns la destinație, expeditorii acestora fiind îndemnați să se deplaseze la cea mai apropiată secție electorală pentru a putea vota. 

Potrivit calculelor Autorității Electorale Române (AEP), citate de Libertatea, ar fi vorba de peste 14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondență trimise către românii din străinătate 

39.244 de români din străinătate au trimis cereri pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de duminică. Președintele AEP, Constantin Mitulețu, spune că BEC a aprobat și trimis prin Poșta Română 38.500 de voturi către românii din afara granițelor. Până sâmbătă dimineață, doar 21.329 de voturi au fost declarate valide, adică au ajuns în România, iar restul de 14.471 nu se știe ce s-a întâmplat cu ele, scrie siteul Libertatea. 

Mulți români povestesc pentru aceeași publicație că, desi au trimis plicurile la timp, au primis un mesaj pe mail din partea „VotStrăinătate” (divizia AEP care se ocupă de voturile prin corspondență”) în care se preciza că voturile lor nu au ajuns la destinație și că li se recomandă să-și exercite votul la cea mai apropiată secție de votare. Pentru mulți români însă aceasta se află la câteva sute de kilometri distanță.  

„Primesc sute de mesaje din diaspora de la oameni care nu au putut vota prin corespondență! Avem între timp și cifre oficiale: 18.000 de voturi, 45% din cele prin corespondență, trimise din diaspora, au fost pierdute. Autoritatea Electorală dă vina pe Poșta Română. Nu mai spun ce partid a pus managerul de la Poșta Română pentru că o să spună unii că politizez”, a scris fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, pe pagina sa oficială de Facebook. 

Tot el publică mai multe mesaje primite de la românii din străninătate aflați în situația mai sus menționată: 

„Fratele meu si prietena au votat prin corespondență din Amsterdam si au trimis votul in 17 noiembrie. Au primit mesaj ca votul nu a ajuns si trebuie sa se indrepte catre o secție de votare. Am sunat la Autoritatea Electorală Permanenta si mi-au spus ca cel mai probabil e din vina Poștei Romane si a condițiilor de pandemie. Oare cine controlează Poșta Română ?

----

Buna Vlad, am primit un mail de la Votstrainanate, se pare ca plicul meu nu a ajuns la biroul electoral.

L-am primit acasa pe la jumatatea lui noiembrie si nu am intarziat mai mult de 3 zile sa il retrimit.

Nu i nimic, ma voi duce la Marseille (fac o paranteza: poate se schimba si personalul de la consulat cu noua conducere, sper, ca tare dezagreabil este) sa votez dar ar fi pacat daca nu e un caz izolat.”

Poșta Română este în prezent condusă de Horia Grigorescu, ajung în această funcție la vârsta de 31 de ani, membru în conducerea PNL Sector 4. Tot Libertatea publică un articol în care dezvăluie că guvernul liberal a aprobat în urmă cu câteva zile numirea lui Radu Nicolescu, consilier personal al premierului Ludovic Orban, în Consiliul de Administraţie al Poştei Române. Anul trecut, consilierul era preşedinte al filialei Sectorului 6 a Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, condusă de fostul prezidenţiabil Alexandru Cumpănaşu.

Potrivit sursei citate, numirea lui Radu Nicolescu a fost propusă de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor condus de liberalul Lucian Bode.

Anul trecut, Nicolescu a sponsorizat campania PNL pentru alegerile prezidenţiale, prin firma sa, Etis Design, reiese dintr-un material publicat de Radio Europa Liberă.

Totodată, o anchetă publicată în noiembrie 2019 de site-ul G4Media a dezvăluit că mama lui Radu Nicolescu, Daniela Nicolescu, a fost şi ea numită pe un post de secretar de stat în Ministerul Economiei. În prezent, ea ocupă un loc eligibil pe lista PNL Bucureşti pentru Camera Deputaţilor.

Mesaje din străinătate

Dana Hering (Suedia, membru PLUS): ”La prezidentiale au votat in jur de doua milioane de cetateni romani pe liste electorale suplimentare. Nici unul dintre acestia nu poate vota la aceste alegeri, desi Parlamentul Romaniei e un organism central, care legifereaza pentru toti cetatenii romani. Am refuzat votul unor muncitori sezonieri, oameni veniti in vizita, altii veniti de prea putin timp ca sa fi obtinut un act doveditor. Cu totii, cetateni romani cu drept de vot”

Paul Gabor (scriitor, Spania) :Am votat astăzi în Reus, Tarragona. Ora 10.00 - secția goală: nimeni înaintea mea, nimeni după mine. Organizare corectă, am numărat din viteză 5-6 cabine de vot, mi s-a luat temperatura la intrarea în sală, gel sanitar, protocolul impecabil. Am discutat câteva minute cu o doamnă din echipa care organizează procesul electoral. Eram curios să aflu cum „simte” prezența la vot, care este pulsul românilor din zonă. Crede că dezinteresul este masiv, prezența la urne va fi foarte scăzută. Motive? În primul rând lehamite și pandemie. Adaug și eu: Parlamentul este văzut ca o cloacă în care mulți impostori își duc traiul de ani de zile, legea electorală dezavantajează clar diaspora. „De ce aș ieși la vot dacă parlamentarii care ne vor reprezenta sunt puțini la număr?”, aud din ce în ce mai des. Data alegerilor este greșit aleasă, nu știu dacă cu bună-știință sau din prostie. E decembrie, e frig. Am pus ștampila pe cele două buletine de vot și am trecut strada ca să beau o cafea în barul de peste drum. Timp de aproximativ douăzeci de minute, cât am avut contact direct și vizual cu secția de votare, nu a mai venit absolut nimeni. Astăzi, mai mult ca niciodată, contează în primul rând votul celor din România, contează votul celor dispuși să iasă din casă. Votul diasporei (sper să fiu într-o gravă eroare) nu va mai fi la fel de relevant ca în alte dăți, chiar dacă se votează două zile.

Paul Gabor, într-o a doua postare:Îmi scrie un amic din Madrid, dintr-o secție de votare: „Doar 26 de voturi până acum. Jale mare!” Dragii moșului, știți de ce va fi prezența scăzută? Vă zic eu, gratuit, că pot și mai am încă nervi: Electoratul va penaliza crunt ticăloșiile făcute de PNL (a se vedea aducerea în partid a mizeriilor PSD-iste) și luptele interne din USRPLUS. Bașca scoaterea de pe lista ambelor partide a unor oameni cu reală valoare în ochii publicului. Public pe care, sigur că da, nu l-a întrebat nimeni nimic atunci când listele s-au croit de către șefime.”

„Democrație de mucava, stat de drept eșuat, instituții falimentare”

Ciprian Mihali, fost ambasador : Guvernul liberal tratează cu maximă incompetență și cu multă rea credință voturile românilor din Diaspora.

Eu zic că în locul acestei ipocrizii prost mascate, PNL ar face mai bine să se alieze cu PSD, ca în alte dăți, și să refuze pur și simplu dreptul de a vota pentru românii din afara țării. Ar fi măcar o atitudine mai cinstită față de milioane de oameni care au plecat din cauza lor din țară.

Gestionarea dezastruoasă a voturilor prin corespondență de către Autoritatea Electorală Permanentă și de către Poșta Română, instituții putrede de corupție și de politizare, este o bătaie gravă de joc la adresa cetățenilor acestei țări și a democrației înseși. Cum poți tu, instituție a statului, să pierzi pur și simplu plicurile cu voturile românilor? Dacă un cetățean votează de două ori e pasibil de închisoare, pe bună dreptate. Dar toți hoții și ticăloșii care gestionează acest proces electoral în care se pierd pur și simplu 14.000 de voturi, 40% din voturile românilor care au votat prin corespondență, de ce nu dau socoteală?

Mai mult, anul trecut, când trebuia să iasă președintele care trebuia să iasă, nu a fost nicio problemă pentru milioane de muncitori sezonieri să voteze la secțiile din străinătate. Anul acesta, ce să vezi? Ei nu mai au dreptul să voteze pe liste suplimentare, pentru a nu tulbura karma și feng shui-ul celor două partide pentru care diaspora e cel mai adesea o amenințare.

Democrație de mucava, stat de drept eșuat, instituții falimentare, țară la cheremul unei găști, în care orice e posibil ca să iasă cine trebuie.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.