Oamenii Moscovei îl atacă din ce în ce mai violent pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului: un manechin cu chipul acestuia a fost incendiat la Kiev de o gașcă de rusofili. Un război vechi


  • ACP
  • Dec 13, 2020 20:14
  • 1939
Oamenii Moscovei îl atacă din ce în ce mai violent pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului: un manechin cu chipul acestuia a fost incendiat la Kiev de o gașcă de rusofili. Un război vechi

Războiul început de Moscova împotriva Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, după acordarea autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă a Ucrainei, anul trecut, a ajuns să fie purtat chiar în Kiev, cu o virulență care arată cât de departe sunt rușii dispuși să meargă împotriva Patriarhiei Ecumenice și a Patriarhului Bartolomeu care o conduce.

Dorința Moscovei de a stăpâni întreaga Ortodoxie și încercarea de blocare a deciziei de înființare a Bisericii Ucrainei au făcut ca oamenii rușilor să instige anul acesta la schisma Bisericii Ortodoxe din Cipru și a Patriarhiei Alexandriei și întregii Africi, pentru aruncarea Patriarhiei Ecumenice într-o criză imensă, fără precedent, pentru crearea căreia oamenii Moscovei îl atacă acum deschis, direct, pe Patriarhul Bartolomeu cu o violență simbolic comparabilă ori chiar mai mare decât cea a lui Erdogan, alt mare inamic al Patriarhului ortodox și al Patriarhiei Ecumenice. 

Astfel, vineri a avut loc, în centrul Kievului, o a treia demonstrație împotriva Patriarhului Bartolomeu, la care protestatari necunoscuți au ars un manechin cu chipul Patriarhului și au purtat bannere cu un conținut jignitor împotriva Patriarhiei Ecumenice. 

Chiar dacă au fost numai câteva zeci de persoane prezente, vizibilitatea protestului a putut fi crescută de agresivitatea exprimării celor prezenți la manifestația absolut neortodoxă împotriva Patriarhiei Ecumenice.

Cum era normal, protestele acestea străine de duhul Ortodoxiei, care amintesc mai degrabă de cele din Iran împotriva americanilor, nu s-au răspândit și au primit atenție în special din partea presei pro-ruse din Ucraina, ceea ce a lamurit foarte bine direcția din care au fost lansate. Firește, reprezentantul Patriarhiei Moscovei în Ucraina neagă oficial orice legătură cu aceste demonstrații – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.