Ludovic Orban forțează USRPLUS să renunțe la șefia Camerei Deputaților. Ultima mutare a PNL la masa negocierilor


Ludovic Orban forțează USRPLUS să renunțe la șefia Camerei Deputaților. Ultima mutare a PNL la masa negocierilor

Președintele PNL Ludovic Orban a susținut miercuri seară o declarație de presă în care a prezentat variantele pe care partidul său le va înainta partenerilor cu care negociază pentru formarea unui Guvern. Astfel, liderul liberal le-a transmis celor din USRPLUS și UDMR două variante: 1. premier Ludovic Orban (variantă neagreată de USRPLUS), Florin Cîțu președinte al Senatului sau 2. premier Florin Cîțu, Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților.

"Am luat decizia de a flexibiliza mandatul ținând cont de solicitările partenerilor noștri, care au solicitat în mod expres, indiferent de formula pe care au propus-o, Camera Deputaților. Ca atare, PNL, în urma dezbaterii și analizei, a decis următorul mandat. (...) Constatând că într-o democrație, votul e baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorități parlamentare, consideră legitim să desemneze candidat la funcția de premier și candidat la funcția de președinte al uneia dintre camerele Parlamentului. 

Mandatul nostru presupune 2 posibile variante. Rămâne în picioare prima variantă cu Florin Cîțu candidat la funcția de premier și cu subsemnatul candidat la președinția Camerei Deputaților. În cazul în care nu se acceptă această variantă, ținând cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noștri de negocieri, acceptăm și varianta ca PNL să desemneze premier și de asemenea să nominalizeze un candidat pentru funcția de președinte al Senatului. În această situație candidatul pentru funcția de premier e desemnat președintele PNL, adică subsemnatul Ludovic Orban, iar candidat la funcția de președinte al Senatului, domnul senator Florin Cîțu", a zis Orban. 

Totodată, Ludovic Orban a reliefat faptul că niciunul dintre partidele care negociază nu poate decide ce miniștri să propună un alt partid în cadrul portofoliilor care nu îi revin. 

"De asemenea, vreau să reiterez un principiu fundamental. Fiecare partid, pe baza criteriilor de integritate și profesionalism are dreptul deplin de a-și desemna candidații pentru pozițiile pe care urmează să le ocupe. Nicio formațiune politică nu poate să desemneze un candidat al altui partid pentru o poziție care aparține partidului respectiv. (...) PNL are deplina legitimitate de a-și desemna proprii reprezentanți pentru funcțiile de demnitate publică pe care urmează să le ocupe în cadrul coaliției de guvernare", a precizat Orban. 

Pe final, președintele PNL a criticat acțiunea șefului USR, Dan Barna, de a ieși ieri cu o serie de declarații publice prin care a încercat să schimbe pe cont propriu cursul negocierilor, contrar înțelegerii PNL - USRPLUS - UDMR din cadrul negocierilor anterioare, conform căreia pozițiile publice vor fi comunicate doar în comun. 

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO Soluție pentru DEBLOCAREA NEGOCIERILOR. Dan Barna (USRPLUS) le propune lui Ludovic Orban (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) să intre în guvern ca vicepremieri. Cum schimbă asta jocul politic

"Aș mai spune un lucru. Comunic astăzi public pentru că din păcate înțelegerea pe care am avut-o de a nu comunica decât în comun și numai pe baza unor înțelegeri prestabilite nu a fost respectată. Din cauza asta comunic acest lucru, dar comunicând în același timp mandatul pe care echipa de negociere l-a primit în unanimitate din partea BPN, reiterez solicitarea către partenerii noștri să ne respectăm reciproc, să dialogăm în cadrul negocierilor, să evităm declanșarea unui război mediatic în care să susținem poziții partizane care pot să determine reducerea șanselor de înțelegere", a completat Orban. '

Anterior, USRPLUS a lansat un comunicat prin care a transmis că nu este de acord cu propunerea președintelui PNL, Ludovic Orban, pentru funcția de premier, dar agrează varianta Florin Cîțu. (mai multe detalii AICI) Astfel, dacă USRPLUS își păstrează poziția, atunci ar rămâne viabilă varianta propusă de PNL potrivit căreia Florin Cîțu va fi propunerea de premier, Ludovic Orban va fi candidatul pentru șefia Camerei Deputaților, iar șefia Senatului va fi preluată de USRPLUS. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.