Adeverința medicală a lui Șoșoacă nu este valabilă. Obligată să poarte mască în Parlament, senatoarea AUR amenință: „Voi depune plângere penală pentru publicarea datelor medicale”


Adeverința medicală a lui Șoșoacă nu este valabilă. Obligată să poarte mască în Parlament, senatoarea AUR amenință: „Voi depune plângere penală pentru publicarea datelor medicale”

Adeverința medicală, prezentată de Diana Șoșoacă drept motiv pentru a nu purta mască în Parlament, nu este valabil emisă conform Ordinului 874/2020, precizează Direcția de Sănătate Publică (DSP), la solicitarea Senatului. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei de validare din Senat, Iuliana Scîntei.  Senatoarea AUR a fost informată de răspuns și a fost direcționată către Medicina Muncii de la Senat, iar doctorii de aici vor decide dacă îi acordă sau nu o asemenea adeverință.  

„A venit răspunsul de la DSP că adeverința NU este valabil emisă conform ordinului 874/2020, pentru că adeverințele care fac posibilă exceptarea de la purtatul măștii trebuie să fie emise de medicul de medicină a muncii. Ori în cazul dumneai, trebuie să obțină o adeverință de la medicul de medicină a muncii din Senat, care pe baza recomandărilor făcute de medicul de familie și confirmate de un medic specialist, spune că bolile pe care le are sunt din categoria celor care au nevoie de oxigenare. Câtă vreme nu are un astfel de document, emis din punct de vedere legal sub aspectul competenței legale a unui document de genul acesta, care să producă efecte la nivelul Senatului,  adeverința medicală respectivă nu poate fi folosită pentru exceptarea persoanei de la purtatul măștii ” a declarat senatoarea Laura-Iuliana Scîntei, președinta Comisiei de validare din Senat, pentru Libertatea.  

Ea a precizat că, în noile condiții, Diana Șoșoacă va fi nevoită să poarte mască până la obținerea unui document valabil.  

„Am informat-o pe doamna Șoșoacă, i-am prezentat punctul de vedere, am îndrumat-o către medicul de medicina muncii din cadrul Senatului României. Până va obține un document legal, emis de Medicina Muncii a Senatului, pe baza recomandării medicului specialist care spune că suferă de o boală care îi afectează capacitatea respiratorie, doamna senator trebuie să poarte mască  în plenul Senatului României, lucru pe care l-a înțeles. În cadrul comisiei de validare, pe durata întregului proces de validare, doamnana Șoșoacă a purtat mască”, a adăugat Scînteie.  

În replică, senatoarea AUR a făcut un live pe Facebook în care a spus că va face plângeri penale celor care au publicat adeverința medicală. „Cred că ăștia nu știu cu cine se pun. Am fost anunțată că adeverința mea medicală și adresa de la comisia de validare către DSP au fost făcute publice, cu toate datele mele confidențiale și cu codurile bolilor mele expuse presei. În acest moment mi s-a încălcat (sic!) toate drepturile cu privire la confidențialitatea datelor de identititate și cu privire la confidențialitatea stării mele de sănătate. Și vă spun, din acest moment voi face plângeri penale atît împotriva membrilor Senatului, cât și de la Ministerului Sănătății, DSP-uri, cât și împotriva celor din presă care și-au permis să publice datele mele fără acordul meu”, a spus Șoșoacă.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.