VIDEO. Ludovic Orban a fost votat șef al Camerei Deputaților în toiul nopții. Cum a vrut AUR să blocheze alegerea liderului PNL


VIDEO. Ludovic Orban a fost votat șef al Camerei Deputaților în toiul nopții. Cum a vrut AUR să blocheze alegerea liderului PNL

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost votat, luni spre marți noapte, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, reușind să obțină 179 de voturi ”pentru”. Președintele PNL l-a învins pe candidatul PSD, Alfred Simonis, care a obținut 110 voturi. Ședință a fost una tensioantă, după ce decanul de vârstă de la AUR, deputatul Lucian Feodorov, care conducea plenul, nu a vrut să mai continue ședința în care ar fi urmat să fie ales președintele Camerei. În cele din urmă, ședința de plen a fost prezidată de Ibrahim Hussein, deputat al minorităților naționale. Deputații AUR au reufuzat să participe la vot și au părăsit ședința.

Feodorov, în vârstă de 78 de ani, le-a spus colegilor că e în vârstă și nu mai poate și că ședința ar trebui să se reia ziua următoare. Liderii grupurilor parlamentare au refuzat însă această propunere.

De altfel, copreședintele AUR George Simion, ales deputat, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj deosebit de alarmist ca și cum s-ar fi produs o lovitură de stat: E ora 02:22. Prin blatul partidelor sistemului, Orban tocmai a fost numit șef la deputați. Da, la ora asta...”, în condițiile în care negocierile între liderii coaliției de guvernare PNL-USR PLUS –USR pentru alegerea lui Ludovic Orban la conducerea Camerei Deputaților sunt publice de mai bine de zece zile.  


De asemenea, deputații au ales și noul Birou Permanent al Camerei Deputaților. 

Vicepreședinți: Alexandru Rafila - PSD; Marius Budăi - PSD; Laurențiu Leoreanu - PNL; Cristina Prună - USR;

Secretari: Daniel Suciu - PSD; Cristian Buican - PNL; Oana Morariu - USR; Ovidiu Ganț - minorități naționale;

Chestori: Alexandra Presură - PSD; George Tuță - PNL; Antonio Andrusceac - AUR; Sereș Deneș - UDMR.

Anca Dragu, susținută de PNL, USR PLUS și UDMR, a fost aleasă președinte al Senatului, fiind prima femeie din istoria României care ocupă această funcție. Ea a obținut 75 de voturi din partea senatorilor. Dragu l-a avut contracandidat pe Lucian Romașcanu, din partea PSD. Acesta a obținut 51 de voturi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.