„Demisia premierului Ion Chicu va avea efecte extrem de perverse. E doar o capcană întinsă Maiei Sandu”. Analiza lui Cristian Hrițuc


„Demisia premierului Ion Chicu va avea efecte extrem de perverse. E doar o capcană întinsă Maiei Sandu”. Analiza lui Cristian Hrițuc

Analistul și consultantul politic Cristian Hrițuc, specialist în Republica Moldova, avertizează că demisia premierului Ion Chicu, fidel al fostului președinte Igor Dodon, este o capcană întinsă Maiei Sandu și partidelor pro-europene,

El a analizat această mutare politică de la Chișinău într-o postare pe Facebook, pe care o reprosucem integral:

„Astăzi premierul moldovean și-a dat demisia. Chicu a luat această hotărâre nu de unul singur, ci după ce a avut discuții cu Igor Dodon. Este o mișcare politică ce va avea efecte  extrem de perverse.  

În acest moment, partidele pro-europene nu au o majoritate în Parlament. Nu pot fugi de preluarea guvernării și vor trebui să își asume acest lucru. Mai mult ca sigur că PSRM le va vota acum un  nou guvern pentru a-i lăsa câteva luni la putere. În fond, atât timp cât vor avea majoritatea în Parlament, vor putea să se joace cu partidele pro europene precum șoarecele cu pisica.

PSRM are nevoie de timp să își revină. Nu va forța acum alegerile anticipate. Este doar o capcană pe care o întind Maiei Sandu și partidelor de dreapta. Igor Dodon are nevoie de câteva luni de opoziției, pentru a putea arăta că noul guvern nu va mișca lucrurile în bine. Sincer, orice guvern care vine acum nu va putea mișca lucrurile imediat, are nevoie de o perioadă mai lungă.

Maia Sandu va începe mandatul de Președinte având în față o mare provocare. Ce premier va desemna, ce guvern va forma?

PSRM i-a pasat guvernarea, va sta în opoziție, va propune doar legi populiste, iar noul Guvern va trebui să găsească soluțiile la problemele existente.

Unii văd posibil scenariul anticipatelor. La acest moment, nu e fezabil. Mulți dintre actorii politici de acum nu ar mai intra în Parlament și nu vor fi de acord cu pașii procedurali, și în final vor vota orice guvern propus.  

Dodon a făcut o mișcare cinică, a <<găurit barca>> care și așa abia se ținea la suprafață, doar pentru interesul PSRM”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.