China nu le permite experților OMS să studieze originea noului coronavirus. Dovada indirectă că Beijingul vrea să-și ascundă vina pentru pandemie


China nu le permite experților OMS să studieze originea noului coronavirus. Dovada indirectă că Beijingul vrea să-și ascundă vina pentru pandemie

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că China a blocat sosirea unei echipe care investighează originile pandemiei de coronavirus, relatează CNN. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că doi experți internaționali plecaseră deja spre Wuhan, când li s-a comunicat că oficialii chinezi nu le-au aprobat intrarea în țară, deși aranjamentele necesare fuseseră convenite în prealabil în comun cu China, scrie Digi24.ro.

„Sunt foarte dezamăgit de această informație. Am fost în contact cu înalți oficiali chinezi și am precizat încă o dată că misiunea este o prioritate pentru OMS și echipa internațională", a declarat Tedros la o conferință de presă la Geneva.

El a precizat că OMS este „dornică să înceapă misiunea cât mai curând posibil" și că i s-au dat asigurări că Beijingul accelerează procedura internă.

Dr. Michael Ryan, director executiv în OMS, a declarat că a existat o problemă cu vizele, iar un membru al echipei s-a întors deja acasă. Celălalt aștepta în tranzit într-o țară terță.

Oficialii OMS negociază de mult timp cu Beijingul pentru a permite unei echipe de oameni de știință accesul la site-uri cheie pentru a investiga originea virusului - detectat pentru prima dată în Wuhan în decembrie 2019.

Ryan a declarat că echipa speră că este „doar o problemă logistică și birocratică" care poate fi rezolvată cu „bună credință în următoarele ore".

Președintele SUA, Donald Trump, a dat vina în repetate rânduri pe China pentru pandemia globală și a anunțat că SUA își va încheia relația cu OMS. El a acuzat că statul chinez nu a prezentat în mod corespunzător informațiile pe care le deține despre coronavirus și a presat OMS să "inducă în eroare lumea".

Guvernul chinez a respins în repetate rânduri acuzațiile făcute de SUA și alte guverne occidentale că au ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat luni că țara va primi echipa OMS, potrivit Reuters.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.