COMUNICAT OFICIAL: Cumpănașu, vizat de un dosar penal în cazul înregistrărilor publicate pe TikTok


COMUNICAT OFICIAL: Cumpănașu, vizat de un dosar penal în cazul înregistrărilor publicate pe TikTok

UPDATE

Parchetul Sectorului 4 a confirmat miercuri, 6 ianuarie, că a demarat un dosar penal in rem în cazul înregistrărilor de pe TikTok-ul perversului Alexandru Cumpănașu. 

Redăm comunicatul complet al procurorilor:

"Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București a fost înregistrat la data de 06.01.2021 un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incitarea la ură sau discriminare, faptă prevăzută de art. 369 Cod penal, urmărirea penală fiind începută in rem.

În fapt, s-a reținut că în spațiul public au apărut o serie de postări și materiale video prin care o persoană care domiciliază pe raza Secției 16 Poliție, prin mesajele transmise a incitat publicul la ură față de o anumită categorie de persoane, în speță cadre didactice.

În prezent, cercetările sunt efectuate de lucrătorii Secției 16 Poliție, din cadrul DGPMB, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, cauza fiind în faza administrării probatoriului.

Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum și a prezumției de nevinovăție".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Potrivit surselor, procurorii Parchetului Sector 4 și Poliția Capitalei s-au autosesizat în cazul show-urilor bizare organizate de dubiosul Alexandru Cumpănașu pe TikTok. Dosarul este in rem, ceea ce înseamnă că momentan sunt cercetate faptele, nu omul, dar știm cu toții despre cine este vorba. 

Acuzațiile formulate în dosarul deschis sunt de instigare la ură și discriminare. 

Amintim că numitul Cumpănașu s-a remarcat prin instigări la ură la adresa profesorilor. Procurorii susțin că ce a postat Cumpănașu intră în sfera penalului. Instigarea la ură se pedepsește și cu pedepse între 6 luni și 3 ani de închisoare. 

Articolul 369 din Codul Penal prevede că "incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Nu este însă exclus ca verificările să fie extinse și asupra mesajelor cu tentă sexuală schimbate de Cumpănașu cu o minoră. 

Amintim că la TikTok-ul lui Cumpănașu s-au abonat sute de mii de minori și adolescenți. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.