Un expert din Shanghai recunoaște: cel mai răspândit vaccin chinezesc e cel mai periculos din lume. Numărul imens de reacții adverse ale acestuia


  • ACP
  • Jan 8, 2021 17:03
  • 2069
Un expert din Shanghai recunoaște: cel mai răspândit vaccin chinezesc e cel mai periculos din lume. Numărul imens de reacții adverse ale acestuia

După ce a fost prezentat ca foarte sigur de propaganda Beijingului, unul dintre vaccinurile cele mai cunoscute dintre cele produse de companiile chinezești a primit zilele acestea o evaluare foarte dură din partea unui specialist chinez, care a afirmat că vaccinul produs de compania de stat China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) este „cel mai nesigur vaccin din lume”.  

Pe 30 decembrie, vaccinul produs de o filială a Sinopharm, numit BBIBP-CorV, care conține coronavirusul inactivat, a primit aprobarea oficială pentru uz din partea Administrației Naționale a Produselor  Medicale din China. Sinopharm a susținut că vaccinul acesta, primul aprobat de autoritățile chineze, ar avea o rată de eficacitate de 79,34%, pe baza studiilor făcute în stadiile târzii, numai că odată cu eficiența în combaterea noului coronavirus, vaccinul chinezesc vine și cu o listă amețitoare de reacții adverse.  

Un expert în vaccinuri din Shanghai, Tao Lina, a încărcat recent pe pagina sa de Weibo versiunea digitală a manualului cu instrucțiuni al vaccinului, în care sunt enumerate 73 de reacții adverse locale și sistemice produse de acesta. (sursa: AICI)

Expertul în vaccinuri a constatat că, pe lângă durerea de la locul injecției și cefaleea, au fost enumerate efecte secundare severe care erau „mai susceptibile de a apărea”, cum ar fi hipertensiunea arterială, pierderea vederii, pierderea gustului, întârzierea menstruației și incontinența urinară.  

El a scris că cele 73 de reacții adverse la vaccinul produs de Sinopharm, enumerate în manual, îl fac ceea ce el descrie drept „cel mai nesigur vaccin din lume, dintr-o singură lovitură”. Tao a mai afirmat că niciun vaccin de acest tip, produs prin inactivarea virusului, nu are mai multe tipuri de reacții adverse decât produsul Sinopharm și că acest număr de reacții adverse este „absolut fără precedent”. Alți medici din China au descris în glumă manualul ca „o lungă declinare de responsabilitate”, deoarece atâta timp cât efectele secundare sunt enumerate în manual, victimele nu au dreptul la despăgubiri deoarece l-au acceptat în cunoștință de cauză. Tao Lina a avertizat că Sinopharm va fi imună la procese din partea celor care solicită despăgubiri pentru suferințele produse de efectele secundare ale vaccinului, dar că guvernele provinciale vor oferi în schimb compensații. Tao a sugerat că guvernele provinciale se vor confrunta atunci cu cea mai mare vină în cazul în care chiar vor exista probleme majore cu vaccinul. Cum era de așteptat, contul său de la Weibo a fost șters rapid de către autorități, iar pe pagină este afișat mesajul  „acest conținut nu poate fi vizualizat din cauza încălcării reglementărilor”. Tao, în vârstă de 43 de ani, lucrează în Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din Shanghai (SCDC) din august 2000 și este responsabil pentru gestionarea vaccinurilor. La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Beijing Business Today l-a intervievat pe probleme legate de vaccinul COVID-19.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.