Măsurile luate de Vlad Voiculescu în cazul Spitalului Corabia, frecție la picior de lemn. Birchall taxează lipsa de fermitate a ministrului Sănătății


Măsurile luate de Vlad Voiculescu în cazul Spitalului Corabia, frecție la picior de lemn. Birchall taxează lipsa de fermitate a ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat luni că DSP Olt a încheiat controlul efectuat la Spitalul Orășenesc Corabia, după ce online au apărut imagini cu un pacient în vârstă filmat stând pe jos și cerând ajutor, cadrele medicale uitându-se la acesta fără a acționa în vreun fel. 

Astfel, medicul de gardă și asistenta medicală au fost amendați contravențional. Concret, medicul de gardă a fost sancționat cu 6.000 de lei pentru că a refuzat să acorde asistență medicală unui pacient, iar asistenta medicală a primit o amendă de 3.000 de lei pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru, în timp ce unitatea sanitară s-a ales cu un avertisment. 

Vlad Voiculescu, pe Facebook: "Am văzut și eu imaginile de la Spitalul Orășenesc din Corabia și am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la fața locului pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate.  

Verificarea echipei de control a DSP s-a încheiat astăzi dimineață la orele 02.00 și a fost înaintată Corpului de Control al ministrului Sănătății.  

Au fost decise următoarele măsuri:  

1. Amendă contravențională medicului de gardă în valoare de 6000 lei în conformitate cu HG 857/2011, art. 26 litera b “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”;  

2. Amendă contravențională asistentei medicale în valoare de 3000 lei în conformitate cu art. 32, litera k “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”;  

3. Avertisment pentru unitatea sanitară;  

4. S-a dat termen imediat pentru discutarea cazului în comisia de etică a unității sanitare și luarea măsurilor care se impun;  

5. S-a dispus refacerea și însușirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul". 

În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a precizat că măsurile luate de Vlad Voiculescu sunt insuficiente, fiind necesare mai multe demiteri. Mai mult, Birchall a criticat a cincea măsură anunțată de Vlad Voiculescu.

"Doar atât??? Amenzile astea pentru medicul de gardă și asistenta de la Spitalul Corabia sunt pur și simplu rușinoase și insuficiente pentru lipsa de profesionalism, grava neglijență și lipsa unui minim sentiment de umanitate! Nimic pentru managerul spitalului? Nici măcar o demisie de onoare deși ar trebui demiși toți, respectiv desfăcut contractul de muncă?!

Și aceste "alte măsuri" anunțate de ministrul Sănătății când se vor lua? Și ce măsuri? Eu sincer nu prea înțeleg nici măsura asta dispusă de ministrul Sănătății: "refacerea și însușirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul"! Oare de ce "protocoale" e nevoie ca atunci când vezi o persoană pe jos să îi întinzi mâna și să o ajuți să se ridice? Ține mai mult de educație, bun simț, umanitate, empatie, profesionalism și caracter, nu?", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.