Cafenelele SECRETE ale Istanbulului din vremea pandemiei. Cum fentează turcii Noua Prohibiție care privește închiderea tuturor cafenelelor


  • ACP
  • Jan 12, 2021 20:08
  • 1941
Cafenelele SECRETE ale Istanbulului din vremea pandemiei. Cum fentează turcii Noua Prohibiție care privește închiderea tuturor cafenelelor

Înăsprirea regimului impus de autoritățile din Turcia pentru prevenirea răspândirii Covid-19 a însemnat și luarea unor măsuri de o severitate maximă pentru turci, cum ar fi închiderea restaurantelor și cafenelelor, a acelor locuri unde era centrată în bună parte viața lor socială.

Răspunsul turcilor la dispariția de anul acesta a locurilor unde puteau să stea împreună la o cafea sau un ceai în oraș a fost înființarea unor cafenele care pot primi în același timp doar un număr relativ mic de clienți, cafenele improvizate în locații secrete, în locuințe particulare.

Una dintre întreprinzătoarele care au deschis o astfel de cafenea clandestină în Istanbul, în districtul Arnavutköy, a declarat sub protecția anonimatului că „există reguli (în cafenea – n. red.), oamenii pot sta doar până la o oră”

Așa fiind, ea a mai spus că „Există o cerere uriașă, într-adevăr nu avem dificultăți în găsirea clienților”. Legat de felul în care se caută clienții, femeia a explicat: „Am publicat un anunț online iar oamenii sună și fac rezervări ”

Deși cafeneaua are un meniu foarte restrâns, serviciul constând doar din ceai, aperitive, biscuiți și fructe, a consuma ceea ce se oferă în acesta locație cu un prieten este mai scump decât era la cele mai multe cafenele, deoarece prețul a două ceaiuri și aperitive, alături de o farfurie cu fructe mixte și niște biscuiți este de aproximativ 100 lire turcești (13,5 dolari).

Așa fiind, întreprinzătoarea spune că „unii dintre clienți întreabă dacă pot rămâne peste noapte, dar noi spunem că nu”. Ea a adăugat că vrea să extindă afacerea și să adauge mai multe la meniu, deoarece, din câte se pare, turcii sunt gata să plătească ceva în plus pentru a putea sta împreună la o cafea sau un ceai, în oraș.

(Sursa: Hurriyet Daily News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.