Suedia lasă poarta deschisă unei aderări la NATO în următorii ani. Creșterea neliniștii suedezilor față de intențiile ostile ale Rusiei


  • ACP
  • Jan 12, 2021 20:37
  • 1379
Suedia lasă poarta deschisă unei aderări la NATO în următorii ani. Creșterea neliniștii suedezilor față de intențiile ostile ale Rusiei

Cunoscută pentru politica sa tradițională de nealiniere militară, Suedia începe să fie o candidată din ce în ce mai posibilă pentru aderarea la NATO în viitorul apropiat, odată cu creșterea sprijinului suedezilor pentru intrarea țării lor în alianța militară occidentală. 

Potrivit unui sondaj efectuat în decembrie de ziarul Dagens Nyheter și publicat duminică, 33% dintre respondenți sunt în favoarea candidaturii Suediei pentru aderarea la NATO, în timp ce 35% dintre cei chestionați s-au opus și aproximativ același număr au răspuns că sunt nehotărâti. 

Numărul aproximativ egal al celor care se opun aderării la NATO cu cei care sunt în favoarea acesteia indică o creștere relativ rapidă a celor care vor ca țara lor să devină membră a Alianței, în condițiile în care, cu doar cinci ani în urma, 50% dintre suedezi doreau ca țara lor să rămână nealiniată militar. 

Tot în decembrie, al doilea partid de opoziție din țară, Sverigedemokraterna (Democrații suedezi), a adoptat o poziție pro-aderare, alăturându-se restului partidelor din opoziție – Moderata Samlingspartiet (Partidul moderat), Centerpartiet (Partidul de centru), Kristdemokraterna (Partidul creștin-democrat) și Liberalerna (Partidul liberal). 

Prin această mișcare, actuala majoritate din parlament intenționează să mențină posibilitatea Suediei de a solicita aderarea la NATO în anii următori. 

Chiar dacă rezistența la aderare a scăzut constant în ultimii ani, ministrul suedez de externe, Ann Linde (SDP) a criticat „opțiunea NATO”, care, în viziunea ei, nu ar fi în interesul Suediei și ar fi provocat deja îndoieli cu privire la securitatea și politica externă a țării. Dar, cu toate că Suedia își va păstra politica de nealiniere militară, NATO va rămâne un partener apropiat și în viitor, a mai spus șefa Externelor, Ann Linde, la o conferință pe teme de securitate.

Creșterea neliniștii suedezilor față de intențiile ostile ale Rusie nu este străină nici guvernului suedez, lucru făcut clar și de planurile de creștere masivă a cheltuielilor pentru înzestrarea armatei în viitorul apropiat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.