DOLIU în Biserica greco-catolică. Episcopul Florentin Crihălmeanu a plecat la Domnul. ”Din păcate, majoritatea românilor nici nu știu ce om valoros am pierdut”


DOLIU în Biserica greco-catolică. Episcopul Florentin Crihălmeanu a plecat la Domnul. ”Din păcate, majoritatea românilor nici nu știu ce om valoros am pierdut”

Doliu în biserica greco-catolică din România, după ce episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a plecat la Domnul. 

Înaltul prelat avea 61 de ani și s-a stins din cauza Covid-19, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Cluj-Gherla, preotul Daniel Avram, starea de sănătate a episcopului Florentin Crihălmeanu dădea semne de îmbunătățire în ultimele zile, însă prelatul s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie, în urma căreia medicii de pe ambulanță au constatat decesul. 

Podul.ro vă prezintă un grupaj de declarații despre omul și modelul Florentin Crihălmeanu, personalitate care a plecat mult prea devreme dintre noi. 

Cristian Bădiliță, teolog, scriitor, traducător: 

”Astăzi, la ora 15.20, s-a stins din viață, răpus de Covid, tînărul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. A făcut parte din prima generație de teologi greco-catolici de după 1989. L-am cunoscut bine, figura lui ascetică mă impresiona și mă îngrijora, în același timp. Determinarea îi dubla fragilitatea. 

Era nepotul marelui filolog și folclorist Petru Caraman, crescuse între cărți și oameni cultivați. Și-a luat doctoratul la Roma (Urbaniana), iar biroul său din Cluj era o imensă bibliotecă. A sprijinit efectiv două volume din Noul Testament, m-a ajutat cu informații și bibliografie pentru Geniul greco-catolic. Îi voi rămîne veșnic recunoscător. Își începea mesajele, afectuos-ironic, cu formula „Iubite Cărturar”. Uneori luam „pauze”, ne îndepărtam, ca să ne putem apropia mai mult. 

Din păcate, majoritatea românilor nici nu știu ce om valoros am pierdut! Dumnezeu să-l odihnească în sînul lui Avraam! La revedere, Preasfinția Voastră. Urarea sa de la Crăciun, video (Facebook)

Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu: 

”Offff....dragul meu Preasfințit.....de ce? 

Mi-e atât de greu să rostesc aceste cuvinte: Dumnezeu să vă ierte și Să vă aducă odihna cea veșnică!

Ma voi linisti si voi scrie despre el, despre acest om minunat, care a însemnat enorm pentru mine. Când îmi era greu, când aveam îndoieli, când nu știam ce să fac, a fost lângă mine și familia mea cu rugăciuni și cu sfaturi. 

Este teribil de greu și de nedescris în cuvinte ce poți să simți atunci când pleacă brusc de lângă tine o ființă atât de dragă, cu care ai fost într-o comuniune sufletească neîncetat”. (Facebook)

Radu Preda, teolog și scriitor: 

”Fratele nostru Florentin 

Aflu cu mare tristețe de plecarea prematură dintre noi, având doar 61 de ani, a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. Că moartea acestuia s-a petrecut pe fundalul infectării cu noul virus, ar trebui să fie încă o dovadă că ne aflăm în ochiul unui ciclon medical, mediatic, cultural, juridic și nu în ultimul rând emoțional de proporții, cu efecte nemijlocite. 

Pe episcopul Florentin am avut bucuria și onoarea să îl cunosc în urmă cu douăzeci de ani. Om fin, politicos, măsurat în cuvinte, fără exagerări la adresa ortodocșilor, înțelegător față de istoria nedreaptă care ne-a făcut pe noi, românii din Ardeal, să ne luptăm unii cu alții. 

Avea o prețuire nefățarnică față de Mitropolitul Bartolomeu, fapt care ne-a apropiat spontan. Cum se întâmplă, am regretul tardiv de a nu ne fi măcar auzit în ultimii ani. Credincioșii greco-catolici pierd un părinte, iar noi un frate.

Dumnezeu să îl odihnească!” (Facebook)

Marilena Rotaru, jurnalist, documentarist și om de televiziune: 

”Ce triste clipele acestei vești!

O singură dată l-am întâlnit pe Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu. În 2015, primăvara, când am avut la Cluj lansarea DVD-ului ‹Cuvântul Regelui›. Cele câteva minute cât am vorbit, mi s-au lipit pentru totdeauna, de suflet. Emana prin întreaga ființă blândețe, smerenie, iubire creștină, sfințenie. M-a copleșit auzindu-l cât de mult știa din tot ce făcusem (emisiuni, documentare, scrieri, evenimente publice) despre monarhie și despre Regele Mihai. Iar când a rostit ‹ați fost ființa aleasă să ni-l aducă pe Majestatea Sa!›, au vorbit lacrimile în locul meu. Cuvintele și îmbrățișarea primite în acele clipe alese au rămas în mintea și în sufletul meu amprente de mare preț.

Dumnezeu să-i dăruiască odihnă veșnică în Împărăția Luminii!”. (Facebook)

Marius Oprea, istoric și scriitor:  

”L-am cunoscut prea puțin, față de cît mi-aș fi dorit. 

Am schimbat prea puține cuvinte.

Totuși, blîndețea sa m-a ocrotit de departe, așa cum n-am avut nici cum, nici de ce să mă gîndesc că ar fi avut nevoie și el de rugăciune și ocrotire.

Moartea acestui bun și blînd înalt prelat al Bisericii surori Greco-Catolice mă face, pentru prima oară să mă tem. Dacă Dumnezeu s-a gîndit să-l ia tocmai pe el, atunci cum de a scăpat, pînă acum, unul ca mine?

Dumnezeu să-l odihnească!” . (Facebook)

Elena Vijulie Tănase, director Radio Europa Liberă:

”Nu pot sa cred. L-am cunoscut. Am avut onoarea să vorbim despre Iuliu Hossu, în 2018, și despre cei 7 episcopi beatificați, în 2019. Uneori Dumnezeu exagerează cu gelozia Lui. Era un om extraordinar. În biroul din poză, aflat lângă sala unde am făcut interviul, am vorbit despre Dali și Chagall. Plâng”. (Facebook)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.