Încă un borfaș care vrea statut de refugiat politic în altă țară. Se solicită intervenția ministrului Justiției, Stelian Ion


Încă un borfaș care vrea statut de refugiat politic în altă țară. Se solicită intervenția ministrului Justiției, Stelian Ion

Fostul europarlamentar PDL și fost președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor, Marian Zlotea, a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel București la 8 ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție. Concret, Zlotea a fost condamnat pentru luare de mită, instigare la luare de mită şi trafic de influenţă. Instanţa a dispus confiscarea de la Zlotea a sumei de 263.000 de lei. În prima instanță - Tribunalul Bucureşti - Marian Zlotea fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința de astăzi este definitivă și nu mai poate fi atacată. Ulterior, Marian Zlotea a anunțat pe Facebook că a părăsit România și a cerut statut de refugiat politic în altă țară.

"Sunt nevinovat iar aceasta este o sentință nedreaptă dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați.

Toată povestea s-a creionat în jurul acțiunilor sociale organizate pe lângă biserici în campania electoral din 2009. Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupție și trafic de influență fără nicio probă în acest sens.

Instanta de fond a Tribunalului Bucuresti a dispus în ceea ce mă privește o pedeapsa de 2 ani cu suspendare pe care bineînțeles că am considerat-o nedreaptă și am atacat-o. Instanța de apel nu a respectat nici un drept la apărare pe tot parcursul procesului schimbând în penultimul termen al pronunțării încadrarea în trafic de influență fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părțile implicate.

Consider că această sentință este nedreaptă și este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL.  

În acest moment, noul PNL format în urma fuziunii cu PDL nu face altceva decât să arunce peste bord toți liderii vechiului PDL care s-au trezit, în urma acestei fuziuni, cu tot felul de probleme penale. La fel au procedat și cei dinainte, cei de care am încercat să protejez partidul, care au condus țara cu ajutorul instituțiilor de forță care acum s-au pus în slujba noii puteri.

Voi ataca acestă decizie la ÎCCJ, la CEDO, la toate instituțiile europene abilitate care mă pot ajuta să-mi dovedesc nevinovăția. Oricine va avea curiozitatea de a citi acest dosar va vedea că nu există nicio probă care să mă incrimineze. Platesc acum exclusiv pentru simplul fapt că nu am plecat capul în fața deținătorilor puterii absolute.

Ultimele alegeri parlamentare și tot ce s-a întâmplat cu acestea sunt dovada clară că democrația a fost confiscată în această țară.

În 4 decembrie 2020 am fost amenințat că dacă nu voi renunța la monitorizarea procesului electoral din 6 decembrie voi primi o condamnare cu executare în acest dosar. Motiv pentru care nu am mai participat și am plecat din țara și nu am asistat la monitorizarea electorală  pe care o desfășuram in calitate de președinte al ATRNU!

În acest moment, știind de această înscenare de sentință care urma să mi se pregatească am părăsit Romania și, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles  Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă țară. Cu probele și dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăția, îmi voi căuta dreptatea la CEDO", a scris Zlotea pe Facebook. 

În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a solicitat intervenția instituțiilor abilitate pentru a veni cu măsuri care să împiedice plecarea infractorilor din țară. Birchall a atras atenția că măsurile precum controlul judiciar, interdicția de a părăsi ţara, consemnul la frontieră sunt ridicate mult prea ușor de autorități. 

CITIȚI ȘI: ÎCCJ, lovitură pentru Bica. Birchall cere măsuri urgente cu scopul de a fi stopat fenomenul infractorilor fugari. Cazul Săvulescu și moda borfașilor de a se refugia în Italia

"Condamnatul pentru acte de corupție Marian Zlotea devine "fugarul" și "refugiatul politic" Marian Zlotea!  Da, ați citit bine.. acest domn scrie pe FB că este victimă politică și a solicitat în altă țară statutul de refugiat politic, deși la ora aceasta ar fi trebuit legal să fie în custodia autorităților române! Este un déjà vu că toți condamnații pentru corupție (când ar trebui să execute pedeapsa și să returneze statului român banii furați) să invoce că sunt victime politice, sunt persecutați politic și își iau tălpășița în alte țări de unde râd în nas autorităților statului român!  

Solicit de urgență Ministerului Justiției ca, în principal, împreună cu Parchetul General și CSM să vină urgent cu măsuri care să împiedice fuga din țară a acestor persoane certate cu legea (de exemplu de ce şi în ce condiţii sunt ridicate, cu destul de multă uşurinţă, măsurile precum controlul judiciar, interdicţia de a părăsi ţara, consemnul la frontieră etc?!). Până la urmă politica penală a unui stat este făcută ținând cont în primul rând de realitățile din țară, or, în ultima vreme, deja devine o modă ca toți condamnații să își ia tălpășița și să nu execute pedeapsa prevăzută de hotărârea judecătorească, să nu returneze statului român banii furați. În schimb, cu tupeu, fie se dau cu zmeul, fie sunt prin țări exotice, fie își afișează opulența prin vile luxoase în Italia sau invocă, cu maximă obrăznicie, că sunt "victime politice"... Când furau banii românilor cinstiți nu mai erau "victime politice"???", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.