Polonia a început ofensiva contra giganților social media. Anunțul făcut de premierul Morawiecki: "Vom sugera adoptarea unor legi similare în toată UE!"


Polonia a început ofensiva contra giganților social media. Anunțul făcut de premierul Morawiecki: "Vom sugera adoptarea unor legi similare în toată UE!"

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, s-a pronunțat adesea împotriva cenzurii online, inclusiv pe tema interdicției operate de rețelele sociale contra președintelui SUA, Donald Trump, suspendat pe Facebook și Twitter.

Pe cale de consecință, premierul Poloniei a anunțat în data de 12 ianuarie că va porni ofensiva în plan legislativ contra rețelelor sociale care aduc prejudicii grave dreptului la liberă exprimare. Mai mult decât atât, Morawiecki a precizat că va promova pachetul legislativ inclusiv la nivelul Uniunii Europene, unde, de altfel, poate găsi sprijin substanțial, în condițiile în care cancelarul german Angela Merkel a subliniat că e ''problematică'' închiderea de către mai multe rețele sociale a conturilor președintelui SUA în exercițiu, Donald Trump.

Publicația noastră a scris chiar din luna decembrie că Polonia va porni ofensiva contra cenzurii practicate pe cele mai mari rețele sociale. În acest sens, vă recomandăm să citiți și: Polonia pune tunurile pe giganții social media. Lege inedită anti-cenzură, inițiată de Ministerul Justiției

Redăm anunțul integral făcut de premierul Poloniei: 

"M-am născut și am crescut printre oameni pentru care libertatea era cea mai prețioasă dintre valori. În Polonia suntem atât de atașați de libertate pentru că știm cum este atunci când cineva încearcă să o limiteze.

Aproape 50 de ani am trăit într-o țară în care s-a practicat cenzura, în care Big Brother ne-a spus cum trebuie să trăim și ce trebuie să simțim și ce nu avem voie să gândim, să spunem sau să scriem. De aceea suntem atât de preocupați în legătură cu orice încercare de a limita libertatea.

Unul dintre sinonimele libertății pentru noi, polonezii, a fost întotdeauna internetul. Este cel mai democratic mediu din istorie, un forum în cadrul căruia toată lumea poate avea o voce. Este un instrument care oferă tuturor oportunitatea de a avea un impact, într-un mod care ne era necunoscut pe parcursul deceniilor precedente.

Libertățile care au venit odată cu lipsa reglementării internetului au avut numeroase aspecte pozitive. Cu toate acestea, există și consecințe negative: cu timpul, internetul a devenit dominat de corporații uriașe, internaționale, mai bogate și mai puternice decât multe națiuni. Aceste corporații tratează activitatea noastră online doar ca o sursă de venituri și un instrument de creștere a dominației lor globale. De asemenea, și-au introdus propriile standarde de corectitudine politică și luptă cu cei care se opun acestora.

Acum ne confruntăm din ce în ce mai mult cu practici despre care credeam că au fost lăsate în trecut. Cenzurarea libertății de exprimare, cândva domeniul regimurilor totalitare și autoritare, a revenit acum, dar într-o formă nouă, condusă de corporații, care îi reduc la tăcere pe cei care gândesc diferit.

Discuția constă în schimbul de opinii, nu în reducerea la tăcere a oamenilor. Nu trebuie să fim de acord cu ceea ce scriu adversarii noștri, dar nu putem interzice nimănui să-și exprime opinii care nu contravin legii.

Tot ce nu este interzis este permis. De asemenea, pe internet, nu există toleranță pentru cenzură și nici nu poate exista vreodată. Nu există toleranță față de cenzura de stat, cum ar fi cea cu care s-a confruntat Polonia sub comunism, sau cea privată, pe care o vedem astăzi. Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrației - de aceea trebuie să o apărăm. Nu depinde de algoritmi sau de proprietarii de corporații uriașe să decidă ce păreri sunt corecte și care nu.

Polonia va sta întotdeauna la paza valorilor democratice, inclusiv a libertății de exprimare. Proprietarii rețelelor sociale nu pot opera deasupra legii. De aceea vom face totul pentru a defini cadrul operațiunilor Facebook, Twitter, Instagram și alte platforme similare. În Polonia vom reglementa cu legi naționale adecvate. De asemenea, vom sugera adoptarea unor legi similare în toată UE.

Platformele sociale trebuie să ne servească pe noi, nu trebuie să servească interesele puternicilor lor proprietari. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Polonia va apăra acest drept", a scris premierul Poloniei pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.