Comunicat CNAIR: gruparea baronului Arsene a scăpat printre degete un contract colosal. Patronul firmei, judecat pentru aderare la grup infracțional organizat


Comunicat CNAIR: gruparea baronului Arsene a scăpat printre degete un contract colosal. Patronul firmei, judecat pentru aderare la grup infracțional organizat

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, condusă de Mariana Ioniță, a reziliat contractul de 120 milioane euro semnat cu firma lui Gheorghe Vlasie, cumătrul baronului PSD de Neamț, Ionel Arsene. CNAIR a transmis într-un comunicat că Vlasie nu a respectat termenul legal de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de constituire a Garanției de Bună Execuție aferentă Acordului Contractual.

Redăm comunicatul CNAIR: "Joi, 14.01.2021, CNAIR a notificat Antreprenorul Asocierea SC Aqua Parc SRL – SC Mavgo Holding SRL – Hydrostroy AD – VDH AD (Vodstroi 98 AD) – SC BDU Maxi Construct SRL., în vederea rezilierii contractului “Modernizare DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia, km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație și km. 51+041 – km. 109+905 drum la 2 benzi : Lot 1 (Sector 1) : Bâldana – Târgoviște km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație.

Decizia rezilierii acestui contract este consecința faptului că Antreprenorul nu a respectat termenul legal de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de constituire a Garanției de Bună Execuție aferentă Acordului Contractual. Astfel, CNAIR a decis executarea sumei de 6.300.000 lei aferentă Scrisorii de Garanție de participare și rezilierea contractului. Precizăm că rezilierea efectivă intră în vigoare în 15 zile de la notificarea Antreprenorului".

Publicația Newsweek România a scris recent că garanția de bună execuție nu a fost depusă. Ulterior, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a trimis Corpul de control la CNAIR pentru a verifica atribuirea contractului de 120 de milioane de euro ce datează din 30 decembrie 2020.

"Am dispus verificări în ceea ce privește acest contract. Menționez că licitația a fost finalizată și atribuirea efectuată către firma respectivă în data de 30 octombrie 2020. După aceea au avut loc doar pași procedurali pentru semnarea contractului (precum constituirea garanției de bună execuție)", a declarat Drulă pentru G4Media.ro.

Conform contractului dintre CNAIR și finul lui Arsene, în termen de cinci zile lucrătoare de la semnarea acestuia, constructorii erau obligați să depună garanția de bună execuție, mai precis 10% din valoarea contractului. Suma a fost stabilită la 59 milioane lei, în jur de 12 milioane euro. Garanția urma să fie depusă la CNAIR cel târziu pe 7 ianuarie 2021, termen ce a fost depășit, motiv pentru care s-a creat posibilitatea legală de reziliere a contractului, situație concretizată astăzi, informează Newsweek

Potrivit g4media, Gheorghe Gh. Vlasie (zis Ginel), fondatorul firmei, este judecat la Tribunalul Neamț pentru aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la spălare de bani. Vlasie are termen pe 29 ianuarie 2021. În același dosar, firma Aqua Parc are calitatea de Parte responsabilă civilmente.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.