Liderul senatorilor USRPLUS cere lămuriri în legătură cu voturile exprimate de românii din Diaspora prin corespondență, dar care s-au pierdut pe drum


Liderul senatorilor USRPLUS cere lămuriri în legătură cu voturile exprimate de românii din Diaspora prin corespondență, dar care s-au pierdut pe drum

Liderul senatorilor USR-PLUS, Radu Mihail, a anunțat joi, 14 ianuarie, că a adresat o serie de întrebări președintelui Autorității Electorale Permanente și directorului general al Poștei Române în legătură cu voturile prin corespondență exprimate în Diaspora în cadrul alegerilor parlamentare, mai precis cele care s-au pierdut pe drum, iar pe cale de consecință nu au putut fi contabilizate.

"Cetățenii români, indiferent de locul în care se află, trebuie să își exprime neîngrădit dreptul la vot, iar statul roman are îndatorirea să se asigure că acest drept le este respectat", a subliniat Mihail. 

Redăm comunicatul integral: 

"Trebuie să știm ce s-a întâmplat cu adevărat cu voturile prin corespondență ale românilor din străinătate!

Am adresat astăzi, via e-mail, o serie de întrebări președintelui AEP și directorului general al Poştei Române, solicitând o explicație clară cu privire la felul în care mii de voturi ale românilor din Diaspora nu au putut fi contabilizate în cadrul procesului electoral din decembrie 2020. Concret, am solicitat răspunsuri la următoarele întrebări:

-  Câte plicuri nu au mai ajuns deloc la alegători și care sunt cauzele?

-  Câte plicuri au ajuns la birourile electorale pentru votul prin corespondență și la cele din cadrul misiunilor diplomatice după expirarea termenului limită prevăzut de legislaţia electorală, și anume după data de 3 decembrie ora 23:59?

- Care sunt cauzele acestor situații întâlnite și ce măsuri vor fi luate în consecință pentru creșterea încrederii alegătorilor români în opțiunea votului prin corespondență la viitorul scrutin?

Cetățenii români, indiferent de locul în care se află, trebuie să își exprime neîngrădit dreptul la vot, iar statul roman are îndatorirea să se asigure că acest drept le este respectat.

Sper să avem un răspuns detaliat cât mai curând. În lipsa unui răspuns, vom reveni cu o interpelare scrisă, odată cu reluarea activității parlamentare în februarie".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.