Ioana Constantin o taxează pe Turcan: "Se știa de un an că există o pensie specială de 78.000 lei! E atât de multă ipocrizie!"


Ioana Constantin o taxează pe Turcan: "Se știa de un an că există o pensie specială de 78.000 lei! E atât de multă ipocrizie!"

Secretarul adjunct al PMP și fost secretar de stat în Ministerul Muncii, Ioana Constantin, a taxat ipocrizia clasei politice atunci când vine vorba despre tăierea privilegiilor precum pensiile speciale. Aceasta a atras atenția că la CCR au fost trimise deliberat legi neconstituționale. 

Totodată, Ioana Constantin i-a transmis ministrului Muncii, Raluca Turcan, că se știa de multă vreme despre faptul că un fost procuror comunist, Gheorghe Bălășoiu, încasează o pensie specială de 78 de mii de lei lunar. 

De asemenea, Ioana Constantin a reiterat formula legislativă prin care pot fi tăiate pensiile speciale. 

Redăm declarația completă: 

"Discuțiile despre pensiile speciale au devenit ca rezoluțiile de An Nou. Înțeleg că dna Turcan, noul ministru al Muncii, a descoperit care e cea mai mare pensie din România și, da, e o pensie specială de 78.000 lei (numai 5.000 lei reprezintă contributivitate).

Dar știam asta de acum un an, tot prin ianuarie! Sau de mulți ani. E vorba despre un fost director de penitenciar. Problema e cum reparăm această nedreptate revoltătoare din sistemul de pensii. Ține de sănătatea societății noastre.  

E atât de multă ipocrizie în jurul pensiilor speciale! Atât de mulți miniștri, parlamentari, politicieni în general fascinați de cuantumul lor, dar nu are nimeni curaj să le elimine. A sărit toată lumea pe CCR, care are enorm de multe păcate, dar ticăloșia, ipocrizia legată de pensiile speciale e la parlamentari. Să nu subestimați capacitatea parlamentarilor de a produce legi neconstituționale când au de apărat privilegii. Când trimiți la CCR legi care sunt neconstituționale, cam ce așteptări ai de la cei care au pensii speciale și trebuie să judece legi neconstituționale despre pensiile lor speciale?!

Dacă există voință, trebuie urmați pentru început 2 pași, dar cu legi CONSTITUȚIONALE:

(1) Trebuie impozitată partea necontributivă a pensiilor speciale în plată pentru fiecare prag, fără a se lăsa niciun leu din partea necontributivă neimpozitat;

(2)  Eliminate toate pensiile speciale care urmează să intre în plată - abrogarea articolelor din legi.

Dar nici măcar pe ale lor, pe ale parlamentarilor, nu le-au eliminat, deși unele partide porniseră în campanie un fel de taifun al demisiilor fără valoare pentru a renunța la pensiile speciale. Adevărul e că pensiile speciale sunt tot acolo. Și mănâncă banii românilor.  

PMP și-a făcut datoria în Parlamentul României. Am avut în Parlament cel mai dur proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Pentru noi doar cei care au pus Țara mai presus decât viața lor merită pensii speciale. Pentru restul pensiilor trebuie reglementat, urmărind principiul contributivității. Cu respect pentru muncă. Cu respect pentru fiecare categorie profesională".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.