Mihail Neamțu: „Intelectuali ca Lucian Boia abandonează milioane de români în ghearele minciunilor, propagandei și asimilării etnice ale guvernelor de la Moscova sau Kiev”


Mihail Neamțu: „Intelectuali ca Lucian Boia abandonează milioane de români în ghearele minciunilor, propagandei și asimilării etnice ale guvernelor de la Moscova sau Kiev”

Intelectualul conservator Mihail Neamțu îi reproșează istoricului Lucian Boia că, în ultimii ani, a susținut public că „Basarabia nu e România”.

Vă prezentăm postarea integrală a lui Mihail Neamțu:

<<În ultimii ani, istoricul Lucian Boia a tot repetat formula: „Basarabia nu e România”. Argumentul? Fracturile de statalitate din ultimele două veacuri. Nicio explicație largă a pactului Ribbentrop-Molotov, nicio prezentare a imperialismului rus, nicio admirație pentru isprava unioniștilor de la 1918... Generația lui Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu a visat degeaba? Boierul Iancu Flondor de la Storojineț a fost, oare, un naiv? Dar Ion Inculeț, Ionel Brătianu sau Iuliu Maniu niște rătăciți?

Conform domnului Boia, „Prusia nu e Germania” și „Texas nu e Statele Unite”. Mai mult, Putin a avut dreptate să anexeze Crimeea (care, Boia dixit, nu este Ucraina)...

Uneori relativismul istoriografic frizează stupiditatea politică și naivitatea filozofică. Când Lucian Boia a spus că România n-a dat un Cézanne, regretatul Paul Gherasim l-a întrebat: dar ce altă țară a mai dat un Cézanne? De ce n-au născut ungurii vreun Van Gogh? Sau englezii un Brâncuși?  

Dincolo de reflecțiile sale precare despre filozofia culturii, intelectuali ca Lucian Boia abandonează milioane de români în ghearele politicilor de minciună, propagandă și asimilare etnică ale guvernelor de la Moscova sau Kiev. În plus, tinerii din România vor ajunge să nesocotească isprava numită Marea Unire de la Alba-Iulia, pregătită de sacrificiul lui Horea, dascălii Școlii Ardelene, lupta lui Avram Iancu, cărțile lui Badea Cârțan și transhumanța culturală a oierilor din Săliște.

Unionismul este o cauză legitimă pentru cei care afirmă unitatea lingvistică și convergența spirituală a românilor de dincoace și dincolo de Prut.>>

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.