PETIȚIE: Zeci de mii de români au semnat pentru recuperarea prejudiciului de la "Felix" și alți mari borfași


PETIȚIE: Zeci de mii de români au semnat pentru recuperarea prejudiciului de la "Felix" și alți mari borfași

Comunitatea Declic a inițiat o petiție prin care se solicită perfecționarea sistemului de recuperare a prejudiciilor. Petiția este adresată Guvernului Cîțu, ministrului Justiției Stelian Ion, dar și președintelui Klaus Iohannis. 

Unul dintre exemplele invocate de artizanii petiției este cel al fostului pușcăriaș Dan Voiculescu, căruia i s-au confiscat doar 9 milioane de euro din totalul de 60. 

Până în acest moment petiția a fost semnată de peste 43 de mii de români. 

Puteţi semna petiția AICI

Redăm textul integral al petiției:

"Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să eficientizați sistemul de recuperare a banilor proveniți din infracțiuni. Sunt sute de milioane de euro nerecuperate din decizii definitive ale instanțelor. Solicităm să fie înființat un singur serviciu de recuperare a banilor, în subordinea Ministerului Justiției, nu a Fiscului.

Din cauza lipsei unei strategii privind recuperarea prejudiciilor, bunurile condamnaților nu sunt valorificate la timp sau nu ajung să fie niciodată vândute. Fiecare instituție implicată în procesul de recuperare a banilor dă vina pe cealaltă.

În prezent, de recuperare se ocupă două autorități: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), după ce procurorii pun sechestre pe averi, iar judecătorii dau condamnări definitive.

În forma actuală, condamnații merg la închisoare, dar rămân cu milioanele de euro în conturi.

Doar în anul 2018 suma confiscată prin decizii judecătorești a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu acești bani s-ar fi putut construi 16 spitale. Dar ei au rămas în buzunarele infractorilor.

Peste 30.000 de membri Declic le-au cerut, în 2019, candidaților la președinție să își asume că vor face o prioritate din problema recuperării prejudiciilor.

Președintele Klaus Iohannis și-a asumat, în campania electorală, că recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate în noul său mandat, dar până acum nu a întreprins niciun demers în acest sens.

În acest moment, instituțiile statului fac ping-pong cu hotărârile judecătorești de confiscare. O instituție constată, alta trebuie să evalueze și să pună în executare. Și așa, zeci de miliarde de euro rămân în buzunarele condamnaților de lux, în timp ce mii de copii încă merg la școli cu toalete în curte.

Un exemplu scandalos este cazul lui Dan Voiculescu. A fost eliberat după confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60. Ca să recupereze restul banilor, ANAF îi oprește lunar 700 de lei din pensie.

Doar dacă ne adunăm în număr suficient de mare putem aduce subiectul recuperării prejudiciilor în actualitate.

Semnează și tu petiția și alătură-te demersului!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.