Noul Parlament surprinde pozitiv. Două proiecte PSD care ar fi masacrat justiția, respinse în comisiile de specialitate din Senat


Noul Parlament surprinde pozitiv. Două proiecte PSD care ar fi masacrat justiția, respinse în comisiile de specialitate din Senat

Românii s-au obișnuit pe parcursul ultimilor ani ca Parlamentul să masacreze sistematic legile justiției pentru a-i scăpa pe infractori de răspundere. Marți, 26 ianuarie 2021, noul Parlament a dat un semnal conform căruia situația va fi diferită de acum încolo. Concret, Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, astăzi, într-o şedinţă comună, un raport de respingere a propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale. Președintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei, a trecut în revistă prevederile catastrofale din cadrul propunerilor legislative inițiate de PSD. 

"Proiectele PSD prevăd reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracţiuni de coruptie şi de serviciu, circumstanţe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infractiuni de terorism, de corupţie, infractiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar si pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate. Proiectele PSD vor permite liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor întrucât s-a redus durata minimă a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracţiunilor grave sancţionate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani", a afirmat Iulia Scântei, printr-un comunicat de presă al PNL. 

În acest context, Iulia Scântei a subliniat că proiectele PSD invocate anterior, în cazul în care ar intra în vigoare, ar scăpa de răspunderea penală sute de corupți și ar determina închiderea dosarelor penale în curs, indiferent de faza lor procesuală. 

"A venit timpul ca Parlamentul să fie repus în rolul şi atribuţiile sale constituţionale şi să definitiveze în mod transparent procesul legislativ de transpunere a deciziilor CCR în legislaţia penală dar fără a favoriza infractorii şi marii corupţi. Dacă am permite intrarea în vigoare a celor două proiecte PSD de modificare a Codului penal şi de procedură penală, am facilita scăparea de răspundere penală a sute de corupţi şi închiderea dosarelor penale în curs, indiferent de faza lor procesuală Este nevoie de iniţiative noi parlamentare şi este rolul acestui nou Parlament ales de români la 6 decembrie, într-o nouă majoritate parlamentară capabilă să consolideze statul de drept în România", a completat Scântei. 

Raportul comisiilor va fi înaintat Biroului permanent, astfel încât cele două propuneri să fie respinse de plenul Senatului săptămâna viitoare şi înaintate Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.