Un pericol mortal pândește Occidentul


Un pericol mortal pândește Occidentul

Probabil lecția fundamentală a democrației autentice a fost atât de grea, încât noi am preferat să mimăm că o înțelegem, fără să reușim să o punem în pagină așa cum ar fi trebuit. Regula de aur a capitalismului ca fundament al civilizației europene postulează dreptul fiecăruia de a trăi o viață decentă, chiar de a se îmbogăți, însă nu prin jefuirea semenilor, ci prin creativitate, muncă și respect față de lege.

Desigur, sistemul occidental este departe de a fi perfect, însă până acum istoria nu ne oferă vreun alt exemplu de progres și civilizație sustenabile pentru categorii atât de variate din punct de vedere social și economic. Să nu uităm totuși că marile salturi în evoluția colectivă sunt produsele lumii libere, occidentale: electricitatea, Internetul, autovehiculele, vaccinurile, alianțele și guvernanța globală, marile tratate internaționale și cele mai importante convenții, au fost gândite și realizate de către mințile libere ale Vestului. Marii detractori ai modelului occidental, Rusia, China, dictaturile din Orientul Milociu sau regimurile militare din America Centrală beneficiază din plin de produsele cu valoare înaltă ale capitalismului, însă încearcă de aproape un secol să demoleze fundația lumii libere, oferind în schimb falsa impresie că economia supusă deciziei unilateral politice funcționează mai just și chiar mai eficient! Asta încearcă China de vreo două decenii, și în mod bizar, pare că reușește să convingă din ce în ce mai multa lume. Părinții fondatori ai Statelor Unite, marii gânditori iluminiști au susținut cu tărie că succesul și prosperitatea unei civilizații depind de capacitatea sistemică de a ține proștii departe de decizie, fiindcă doar așa, cei inteligenți, determinați și creativi să poată trage după ei societatea, inclusiv pe idioții utili sau inutili din rândurile ei. Putem trage de aici concluzia că dacă lăsam dobitocii sa ne conducă, în scurt timp, se năruie totul, iar din păcate, putem constata că elitele au fost înlocuite de grupuri de obedienți, fără nici o perspectiva, fără nici o soluție…

Vedem cum peste tot, în jurul nostru, dar mai ales în propriul sistem, se degradează dramatic însăși calitatea și nivelul de competență al liderilor. Cum altfel am putea înțelege diferențele uluitoare de calitate intelectuală și morală dintre Washington și Trump, dintre Churchill și Johnson sau dintre Nicolae Iorga și Dăncilă. Fokuyama cu a lui greșita predicție a sfârșitului comunismului, a condus Occidentul, mai ales după Revoluționarul an 1989 la o abordare greșita a marilor jocuri geopolitice. Eroarea fundamentală de decizie a fost convingerea occidentalilor că dacă va crește nivelul de trai și confortul individual în fostele țări socialiste, automat toată lumea va îmbrățișă modelul capitalist ca pe singura garanție a libertății și demnității. Au trecut trei decenii de atunci și noi încă nu putem înțelege la scară mare că bunăstarea și bogăția se obțin prin spirit întreprinzător, perseverență, imaginație și creativitate, nu doar prin corupție, jaf, ticăloșie. Ăsta a fost din păcate singurul exemplu de succes oferit de oligarhia post-comunistă. În România s-au îmbogățit cu peste măsură doar hoții și corupții protejați politic. Marele secret păstrat cu strășnicie de politrucii de inspirație bolșevică a fost crearea unei mase critice de imbecili care prin efectul majorității să își impună pe piață ideile iraționale, distopice și fundamentaliste creând senzația egalității între prost și deștept, între leneș și harnic, între competent și analfabet funcțional.  

Dacă occidentalii vor refuză să înțeleagă că Războiul Rece nu s-a terminat în 1989, că Rusia și China nu au abandonat ideea distrugerii din temelii a civilizației occidentale, că mentalitatea fostelor țări comuniste nu s-a schimbat radical nici până astăzi, se vor confrunta repede cu un faliment de proporții! Astăzi Revoluția lui Trotsky și Lenin continuă prin anticapitaliști, antivacciniști, conspiraționiști, militanți violenți, gen Antifa, Vestele Galbene, etc. Vremurile pe care le trăim sunt hotărâtoare cu privire la viitorul global, iar dacă noua administrație Biden se va lăsa sedusă de persuasiunea Chinei și de ideea ca Navalnîi poate fi mai occidental ca Putin, atunci putem fi martorii declinului modelului occidental al lumii libere, dar responsabile…

Noi ăștia, care am trăit sub comunism suntem singurii care înțeleg pericolul mortal al unei societăți imbecilizate conduse cu mână forte de un grup restrâns de oameni inteligenți, dar fără caracter, morală și Spiritualitate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.