Tragedia de la Institutul "Matei Balș". Klaus Iohannis, solicitare către Vlad Voiculescu: "Să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă!"


Tragedia de la Institutul "Matei Balș". Klaus Iohannis, solicitare către Vlad Voiculescu: "Să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă!"

Un incendiu puternic s-a produs la Institutul "Matei Balș" din Capitală în această dimineață, unitate medicală unde se aflau bolnavi de COVID-19. Cinci pacienți au decedat în urma incendiului, situație care ne-a amintit că nu cu mult timp în urmă s-a produs și tragedia de la Piatra Neamț. 

Președintele Klaus Iohannis a vizitat în jurul orei 13 Institutul "Matei Balș", iar în cadrul unui discurs pe care l-a susținut i-a solicitat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să lucreze de urgență la un proiect de reformă pentru întreg sistemul de sănătate din România. 

"O zi foarte tristă, cu tragedia care s-a întâmplat aici în această dimineață. Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău, transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoșire grabnică, ei au fost transportați în salte spitale unde vor fi tratați corespunzător. Am discutat încă de când au fost anunțate forțele de intervenție în permanență cu cei care au condus intervenția și până în momentul de față am primit toate datele care sunt certe despre intervenție. A fost o intervenție foarte complicată, cu foarte multe forțe implicate, s-a reacționat extrem de rapid, în foarte puține minute forțele de intervenție au intervenit, au stins focul, au mutat pacienții la alte spitale, însă din păcate pentru unii a fost prea târziu. Totuși, țin să felicit forțele de intervenție pentru promptitudinea intervenției la acest incendiu groaznic. 

E foarte clar că trebuie rapid trase concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva. Am avut, nu de mult, o tragedie la Piatra Neamț, acum avem la Balș. Au fost incendii mai mici la alte spitale și cu siguranță motivele sunt diverse, ele sunt anchetate și anchetele vor scoate fără îndoială ce s-a întâmplat, cine este vinovat, iar vinovații for fi sancționați. Însă, după părerea mea, problema este mult mai amplă. După părerea mea avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România și am solicitat noului ministru al Sănătății și la discuția pe care am avut-o acum câteva săptămâni și astăzi, din nou, să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România și aștept cât de curând primele idei pentru a putea demara această reformă. 

Nu vreau să închei scurta mea intervenție înainte de a spune ceva despre persoanele care în aceste săptămâni, luni au fost și rămân eroii mei, medicii, asistentele, întregul personal. Ei au depus eforturi supraomenești, au lucrat până la epuizare, lucrează de un an de zile în condiții de stres extrem, în condiții foarte complicate, cu personal prea puțin. Îmi exprim și cu această ocazie admirația pentru toți medicii și tot personalul medical și din spitalele COVID și din centrele de vaccinare și din toate unitățile medicale din România. Tot ce merită ei sunt laude și încurajări. 

Dar pentru cei care administrează sistemul, repet, este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate publică, fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete", a zis Iohannis. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.