Cîțu pune tunurile pe bugetarii leneși după incendiul de la Institutul "Matei Balș": "Ieșiți din birouri și faceți-vă treaba! Altfel, plecați cu toții acasă!"


Cîțu pune tunurile pe bugetarii leneși după incendiul de la Institutul "Matei Balș": "Ieșiți din birouri și faceți-vă treaba! Altfel, plecați cu toții acasă!"

Premierul Florin Cîțu a avut o reacție dură în urma tragediei de la Institutul "Matei Balș", incendiu care s-a soldat cu cinci pacienți decedați. Concret, premierul i-a avertizat atât pe bugetarii din sistemul de sănătate, dar și pe cei din restul sectorului public să iasă din birouri și să își facă treaba, altfel vor fi dați afară. 

De asemenea, Cîțu a subliniat că nu mai este posibil ca din fondurile publice alocate sănătății să se cheltuie 95% din resurse pentru salarii și sporuri, fiind necesare de urgență investiții. 

"Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndoliate în urma tragediei de la Institutul "Matei Balș" din această dimineață. La câteva minute după ce a fost făcut apelul la 112 în această dimineață am fost contactat de către domnul secretar de stat Raed Arafat, care mi-a comunicat că există un incendiu la Institutul "Matei Balș". În acel moment a fost declanșat Planul Roșu și am rămas în permanent contact cu MAI, cu Prefectura București, cu Ministerul Sănătății. Concomitent au fost găsite locuri la alte spitale din București unde au fost mutați pacienții. Vreau să le mulțumesc managerilor acestor spitale care au acționat imediat și am putut să facem acest transfer foarte rapid. În jurul orei 6:37 toți pacienții erau transferați la alte spitale. În același timp vreau să le mulțumesc angajaților Institutului "Matei Balș", care s-au implicat imediat pentru a transfera pacienții în alte zone din institut. Din primul moment i-am cerut ministrului de Interne să folosească toate resursele pentru a stabiliza cât mai rapid situația. Cred și o spun, din nou, că intervenția a fost rapidă și eficientă. Dacă nu era așa, am fi avut o altfel de situație. Lucrurile au fost ținute sub control imediat. 

Metehnele sistemului de sănătate din România și-au făcut simțită prezența și astăzi în această tragedie. Deși au fost alocate resurse importante acestui sector, doar anul trecut au fost alocate aproape 65 de miliarde de lei, 6,1% din PIB, doar o foarte mică parte din acești bani au fost alocați investițiilor. Este momentul pentru toată lumea să înțelegem că nu putem să mergem așa mai departe. Nu putem să cheltuim 95% din resurse doar pe salarii și sporuri. Este nevoie să alocăm din ce în ce mai multe resurse pentru investiții pentru a evita astfel de tragedii pe viitor. Pe lângă aspectul penal, există o anchetă penală, există și o echipă complexă pe care am constituit-o, Corpul de Control de la Ministerul Sănătății, care va prezenta un raport și să avem și pașii pentru perioada următoare. S-a întâmplat anul trecut și se pare că nu am învățat nimic din acea experiență. S-a întâmplat astăzi din nou. Așa nu mai merge! Angajaților din administrație, din Ministerul Sănătății, din Inspecțiile Județene de Sănătate, din Inspecțiile de Control ale Ministerului Sănătății le spun "Ieșiți din birouri și faceți-vă treaba!". Altfel, plecați cu toții acasă! Este în momentul ca în România fiecare angajat din sectorul public să își facă treaba pentru care este plătit. Este pretenția pe care o am de la angajații din sectorul public", a declarat Cîțu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.