Mai multe organizații civice organizează astăzi un PROTEST în urma tragediei de la Matei Balș: "NU PUTEM să ne resemnăm în fața tragediilor repetate pe care le declanșează neglijența și corupția multor ani anteriori!"


Mai multe organizații civice organizează astăzi un PROTEST în urma tragediei de la Matei Balș: "NU PUTEM să ne resemnăm în fața tragediilor repetate pe care le declanșează neglijența și corupția multor ani anteriori!"

Organizațiile civice Dăruiește Viață, Inițiativa România, Asociația Civică #activag Pitești, Aradul Civic, Corupția Ucide, Valea Jiului Society, Geeks for Democracy, Reset și Rezistența au anunțat că vor organiza un protest astăzi, de la ora 18, la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", după incendiul care a ucis cinci pacienți. (accesați AICI pagina evenimentului, pe Facebook)

Redăm anunțul lansat de societatea civilă: 

"DE CE ACEST PROTEST:

La doar câteva luni de la tragedia de la Piatra Neamț, un nou incendiu face victime într-un spital din România. În ciuda repetării acestor dezastre în instituțiile din sistemul public de sănătate, de la Maternitatea Giulești și până la Institutul Matei Balș reacția autorităților este transpartinic aceeași.

Românii nu mai vor să audă scuze și aruncarea culpei de la o autoritate la alta. Dar mai presus de asta, vă rugăm să aveți decența de a nu mai trata și tragedia de la Balș precum cazurile Giulești, Apuseni, Siutghiol, #colectiv - sub nicio formă nu vom accepta ca morții să fie găsiți vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat. La fel cum este inacceptabil ca nicio instituție publică având atribuții de monitorizare și control și nicio persoană aflată în funcție publică și cu atribuții manageriale să nu își asume responsabilitatea pentru această tragedie.

CE CEREM:

Măsuri urgente legislative și administrative ale guvernului și autorităților competente pentru SIGURANȚA REALĂ a pacienților în spitalele din România!

CUM PROTESTĂM:

Ne dorim să respectăm cu strictețe prevederile și măsurile preventive stricte impuse de pandemie și de aceea forma de protest pașnic pe care o alegem este să mergem în fața spitalelor municipale din orașele reședință de județ și să ducem fiecare o lumânare pentru morții nevinovați ai sistemului medical.

Vom purta cu noi și depune în fața spitalelor și pancarte prin care să cerem ferm oprirea dezastrului din sănătate!

În București locul de desfășurare va fi Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, locul celei mai recente tragedii din domeniul sanitar în România.

Evenimentul se desfășoară pe durata a 3 ore. Vă rugăm să păstrați distanța, să nu vă aglomerați, să respectați normele sanitare în vigoare.

NU PUTEM să ne resemnăm în fața tragediilor repetate pe care le declanșează neglijența și corupția multor ani anteriori!

Cerem măsuri ACUM!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.